StoryEditor

V sudánskej metropole dnes panuje relatívny pokoj. Boje utíchajú, približujú tamojšie zdroje

24.04.2023, 17:32
Autor:
ČTKČTK

Mnohí obyvatelia hlavného mesta Chartúm ušli do iných častí krajiny za príbuznými a ďalší odišli autobusmi do Egypta.

V Chartúme dnes prvýkrát od začiatku bojov v polovici apríla panuje podľa miestnych obyvateľov relatívny pokoj, uviedol server BBC.

Presnejšie a kompletnejšie informácie o dianí v sudánskej metropole teraz podľa nej nemožno získať kvôli poničenej telekomunikačnej infraštruktúre. Bez pripojenia na internet je od noci na dnes väčšina Sudánu. V niektorých častiach metropoly boli podľa BBC obnovené dodávky vody a elektrického prúdu.

„Počujem menej streľby a výbuchov v porovnaní s predchádzajúcimi dňami. Ťažké boje pred veliteľstvom armády ustali," uviedol spravodajca BBC Muhammad Usmán z Ummdurmánu, mesta susediaceho s Chartúmom.

„Po prvý raz od začiatku bojov vidím na uliciach veľa žien a detí ...niektorí kupujú olej a pšenicu, mnohí stoja v radách pri pekárňach," dodal Usmán.

Sudánske hlavné mesto je teraz vďaka fungujúcej autobusovej doprave možné opustiť a mimo metropoly sú podľa spravodajcu BBC cesty pomerne bezpečné. Mnohí z metropoly ušli do iných častí krajiny za príbuznými a ďalší odišli autobusmi do Egypta.

„Je to neuveriteľne zúfalá situácia," opísala BBC konflikt sudánska spisovateľka Jasmín Abdal Magídová, ktorá je v súčasnosti v Egypte. Uviedla, že mnohým jej príbuzným sa podarilo bezpečne dostať do prístavného mesta Port Sudán na východe krajiny, avšak o mnohých nemá správy po dobu dlhšiu ako 24 hodín.

Hoci niektorí jej rodinní príslušníci zostali dlho bez jedla a vody, nechcú mesto opustiť. „Rôzne generácie majú rôzne názory," dodala Magídová. Staršia generácia podľa nej často zostáva.

Veľká časť nemocníc v krajine je aj naďalej mimo prevádzky a mnoho zranených sa kvôli bojom nedokáže k zdravotníkom dostať, uviedol podľa televízie Al-Džazíra zväz sudánskych lekárov. Tí tiež upozornili, že počet mŕtvych je pravdepodobne oveľa vyšší ako oficiálny údaj, ktorý hovorí o 420 obetiach.

„Cestou sme všade videli veľa tiel," uviedol v rozhovore s BBC taliansky humanitárny pracovník Stefano Rebora, ktorému sa v nedeľu aj s rodinou podarilo utiecť z Chartúmu. Podľa neho je situácia v Sudáne taká nebezpečná, že "sa nikto neodváži" mŕtve telá odpratávať. „Mnoho vojakov sú deti, okolo dvadsať rokov, a len rabujú. Nebol ušetrený jediný obchod," dodal Rebora.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 06:51