StoryEditor

Úrad verejného zdravotníctva spúšťa vyšší počet kontrol múk v stravovacích zariadeniach, potvrdil Linhart

24.04.2023, 17:17
Autor:
TASRTASR

Predtým, ako sa dostane surovina do zariadení spoločného stravovania, prechádza viacnásobnou kontrolou, potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Úrad verejného zdravotníctva ÚVZ spúšťa viac kontrol múk v školách, škôlkach, nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a gastrozariadeniach. Dôvodom je podozrenie na zvýšený obsah pesticídov.

V pondelok o tom informoval nezaradený poslanec národnej rady a člen parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Patrick Linhart na tlačovej konferencii po rokovaní so zástupcom ÚVZ.

„Podal som dva podnety okamžite po tom, ako sa prevalila kauza s ukrajinskou kontaminovanou pšenicou, išiel som ako jediný poslanec priamo do Mlynu Kolárovo, stretol som sa s majiteľom, aby sme riešili túto vec," uviedol Linhart. „Prvý podnet šiel na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu ŠVPS a druhý na Úrad verejného zdravotníctva," spresnil.

Na ŠVPS mal preto Linhart stretnutie s dočasne povereným ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom a s riaditeľom ŠVPS Jozefom Bírešom.

„Vyhoveli podnetu zvýšenia kontrol a spustili sa okamžite testy múk a obilnín po celom Slovensku. Podnet na ÚVZ nadväzuje na ten prvý podnet," dodal. „Rozhodujúca tretia vzorka nepotvrdila zvýšené rezíduá pesticídov, čiže z Mlyna Kolárovo múka odchádza v poriadku a nekontaminovaná," uviedol na základe slov Vlčana a Bíreša.

ŠVPS ešte nedodala výsledky všetkých testov obilnín a múk, ktoré sú na slovenskom trhu. „ÚVZ sa rozhodol na základe môjho podnetu, že aj tak bude robiť náhodné zvýšené kontroly vo všetkých školských zariadeniach, nemocniciach, domovoch dôchodcov a gastrozariadeniach," povedal poslanec.

„Či už ide o dovoz múky, distribúciu, sklady, mlyny, baliarne, pekárne, predajne, ide o reťazec, ktorý kontroluje Štátna veterinárna a potravinová správa. Čiže predtým, ako sa dostane surovina do zariadení spoločného stravovania, prechádza viacnásobnou kontrolou," uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

V zariadeniach spoločného stravovania kontrolujú regionálne úrady verejného zdravotníctva RÚVZ aj vysledovateľnosť suroviny, teda pôvod. "Múku z Ukrajiny sme v ZSS nezaznamenali. ZSS používajú balenú, označenú múku z obchodnej siete, respektíve skladov, ktorá rovnako prechádza kontrolou.

RÚVZ vykonávajú v ZSS kontroly, iné štáty vykonávajú kontroly, cez rýchly výstražný systém nemáme informáciu o dodávke kontaminovanej múky do zariadení spoločného stravovania," dodala Račková.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 15:26