Priemerné úhrady za obedy vo všetkých regiónoch Slovenska štvrtý mesiac za sebou dosahujú osem eur. Zároveň ich medziročné porovnanie ukazuje, že za posledných 12 mesiacov stúpli regionálne takmer o 44 percent.
Do týchto platieb stravovacou kartou sú zarátané vždy celé útraty za jedlo, občerstvenie alebo kávu. V pondelok o tom informovala spoločnosť Edenred na základe ich prieskumu TRC index za tento marec.
Uviedla, že k najväčšiemu medziročnému nárastu cien obedov, skoro o 44 percent, došlo v Trenčianskom kraji. V tomto marci tam priemerné platby dosiahli 7,90 eura, kým v minulom marci sa pohybovali na úrovni 5,50 eura.
Takmer o tretinu (29,3 percenta) stúpli ceny obedov medziročne v Prešovskom kraji, a to na 8,28 eura zo 6,40 eura. Skoro o pätinu viac (19 percent) si priplácajú stravníci v Banskobystrickom kraji, kde priemerné ceny vzrástli na aktuálnych 8,06 eura zo 6,77 eura, vyčíslila firma.
Doplnila, že nominálne najvyššie sumy za obedy sa v tomto marci platili v Košickom kraji, kde priemerný účet dosiahol 8,51 eura. Medziročne tam ide o nárast na 17,2 percenta.
O 15 percent stúpli ceny obedov za posledný rok v Nitrianskom kraji a o deväť percent v Bratislavskom. Účty vyššie o 8,5 percenta platia stravníci v Žilinskom a o 5,8 percenta v Trnavskom kraji, vyplynulo z dopytovania.
Na základe získaných údajov zároveň nominálne, o 2,40 eura medziročne, stúpli ceny najviac v Trenčianskom kraji. Nasledujú Prešovský (viac o 1,90 eura) a Banskobystrický kraj (o 1,30 eura viac).