Z budov v severnom Chartúme stúpa dym následkom stretov medzi polovojenskými jednotkami rýchlej podpory a armádou. FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzsko a Holandsko začali evakuovať svojich občanov aj diplomatov zo Sudánu

23.04.2023, 15:16
Autor:
ČTKČTK

OSN a zahraničné štáty vyzvali súperiacich generálov, aby dodržiavali vyhlásené prímerie a aby otvorili bezpečný priechod pre utekajúcich civilistov a dodávky pomoci.

Francúzsko začalo rýchlu evakuáciu svojich občanov a diplomatického personálu zo Sudánu, ktorým zmietajú boje o moc medzi štátnou armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory RSF. Agentúre AFP to dnes oznámilo francúzske ministerstvo zahraničia. O európskych občanov a občanov zo "spriatelených partnerských krajín" je tiež postarané, uviedol úrad bez ďalších podrobností. K medzinárodnému úsiliu sa pripojilo aj Holandsko.

Zo Sudánu sa chystá niekoľko evakuačných konvojov. "Naši kolegovia v Káhire, v Bruseli i v Prahe v centrále pracujú na tom, aby do týchto konvojov českých občanov dostali," oznámila dnes ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikácie ministerstva zahraničia. Česi sú vedení na evakuačných zoznamoch štátov EÚ, vrátane toho francúzskeho. "So všetkými sme v kontakte priamo alebo nepriamo cez ich zamestnávateľov," dodala Wernerová. Čechov je v Sudáne podľa ministerstva päť.

Holandsko sa tiež pokúša dostať svojich občanov z krajiny. "Prebieha operácia viacerých krajín na evakuáciu občanov zo Sudánu. Holandsko sa jej zúčastňuje spolu s tímom z Jordánska. Urobia všetko pre to, aby sa odtiaľ Holanďania dostali čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie, "uviedol minister zahraničia Wopke Hoekstra v príspevku na twitteri. Holandsko vyslalo do Jordánska pred prípadnou záchrannou misiou dve lietadlá.

Svojich diplomatov aj s rodinami dnes zo Sudánu evakuovali aj Spojené štáty. Oznámil to americký prezident Joe Biden, ktorý podľa agentúr nariadenie vydal, keď začalo byť zjavné, že boje v dohľadnej dobe neustanú.

Napríklad Saudská Arábia svojich ľudí dostala zo Sudánu cez prístav na východe krajiny, mnoho ďalších krajín však zatiaľ návrat svojich občanov zabezpečiť nedokázalo. Svojich diplomatov by mali v najbližšom čase evakuovať tiež Británia, Čína alebo Japonsko.

Taliansky minister zahraničia Antonio Tajani dnes uviedol, že všetkých Talianov v Sudáne kontaktovalo krízové oddelenie úradu a sú podľa neho v poriadku. V sobotu večer sa konala schôdzka vrcholných talianskych predstaviteľov, na ktorej bol vypracovaný krízový plán na ochranu približne 140 Talianov, ktorí sa v súčasnosti v krajine nachádzajú, uviedla agentúra ANSA.

Pápež František vyzval dnes na dialóg tvárou v tvár "vážnej" situácii v Sudáne. "Vyzývam všetkých, aby sa modlili za našich sudánskych bratov a sestry," dodal počas tradičnej nedeľnej modlitby na Svätopetrskom námestí.

Šéf milícií RSF Muhammad Hamdan Dagalo v sobotu vyhlásil, že pomôže s koordináciou evakuácie cudzincov. O tom, že návrat cudzincov do ich domovských krajín "uľahčí a zaručí", ubezpečil tiež Dagalov protivník, generál Abdal Fattáh Burhán, ktorý vedie sudánsku armádu a je de facto vládcom krajiny. Pokračujúce prestrelky v sudánskom hlavnom meste tieto tvrdenia ale spochybnili, uviedla agentúra AP.

V Omdurmáne ležiacom na druhom brehu Nílu od Chartúmu dnes zúrili boje, povedali miestni obyvatelia agentúre AP, podľa ktorej mestom otriasla silná streľba a hŕmenie výbuchov. Milice RSF tvrdí, že armáda podnikla nálety na luxusnú štvrť severne od Chartúmu.

Znepriatelené skupiny vedú bývalí spojenci, generáli Burhán, veliteľ armády, a šéf milícií RSF Dagalo. V októbri 2021 spoločne zorganizovali vojenský prevrat, ktorý zmaril krátky prechod Sudánu k civilnej vláde. Prípadné rokovania s RSF armáda vo štvrtok vylúčila a uviedla, že prijme iba ich kapituláciu.

OSN a zahraničné štáty vyzvali súperiacich generálov, aby dodržiavali vyhlásené prímerie a aby otvorili bezpečný priechod pre utekajúcich civilistov a dodávky pomoci. Boje sa začali minulú sobotu a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO si vyžiadali najmenej 413 obetí a viac ako 3500 zranených.

01 - Modified: 2023-04-22 19:35:34 - Feat.: 1 - Title: Boje v Sudáne napriek vyhlásenému prímeriu pokračujú, začali evakuácie cudzincov 02 - Modified: 2023-04-22 18:10:52 - Feat.: 1 - Title: Posol mieru na Blízkom východe. Čo ak je lepšie, keď sa nestrieľa, hoci k tomu prispeje „zlá“ Čína? 03 - Modified: 2023-04-22 11:14:23 - Feat.: 1 - Title: Sudánska armáda tvrdí, že sa snaží pomôcť pri evakuácii diplomatov z krajiny. Boje pokračujú 04 - Modified: 2023-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riaditeľka UNICEF Slovensko: Dobročinnosť najviac chápu starší, zažili vojnu a vedia, aké je to nemať 05 - Modified: 2022-11-26 05:55:49 - Feat.: 0 - Title: Tanečník a choreograf Miguel Méndez: Žijem tu 37 rokov, ale keď som prišiel, Slováci sa ľúbili viac
01 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 02 - Modified: 2024-04-17 05:53:00 - Feat.: - Title: Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov 03 - Modified: 2024-04-15 17:51:09 - Feat.: - Title: Svetoví darcovia sľúbili Sudánu pomoc za dve miliardy eur. OSN musí v štáte zabezpečiť základnú starostlivosť 04 - Modified: 2024-04-12 14:19:09 - Feat.: - Title: V Sudáne sú ohrozené milióny ľudí kvôli obmedzenej humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-04-07 21:41:24 - Feat.: - Title: Pri útoku polovojenských jednotiek v Sudáne zahynulo 25 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 13:21