StoryEditor

Hlas vyzýva na dofinancovanie zvýšených nákladov za energie pre ambulancie

20.04.2023, 16:39
Autor:
TASRTASR

Podotkla, že bez pomoci štátu ambulancie nie sú schopné zvýšené náklady znášať, pričom pre mnohé z nich sú likvidačné. Upozorňuje, že niektoré ambulancie môžu preto zatvoriť alebo v nich budú vyberať poplatky od pacientov.

Mimoparlamentný Hlas-SD vyzýva dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby splnil svoj sľub ambulantným lekárom a dofinancoval im zvýšené náklady za energie.

Zástupcovia ambulancií považujú pomoc za nevyhnutnú. Podpredsedníčka strany Zuzana Dolinková pripomenula, že kompenzácia zvýšených nákladov bola podmienkou pre uzatvorenie zmlúv medzi ambulanciami a zdravotnými poisťovňami.

"Napriek tomu, že tento problém mala vyriešiť kompenzačná schéma pomoci po dohode s ministerstvom hospodárstva, dodnes sa tak nestalo. Nejaká schéma pomoci síce existuje, avšak drvivá väčšina ambulantných lekárov ňou prepadla," skonštatovala.

Podotkla, že bez pomoci štátu ambulancie nie sú schopné zvýšené náklady znášať, pričom pre mnohé z nich sú likvidačné. Upozorňuje, že niektoré ambulancie  môžu preto zatvoriť alebo v nich budú vyberať poplatky od pacientov.

Podľa Asociácie súkromných lekárov je pomoc pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nevyhnutná, pretože zvýšené ceny nemajú z čoho uhradiť.

"Keďže sú platení z rozpočtu pre zdravotníctvo prostredníctvom zdravotných poisťovní," doplnila. Potvrdila, že predstavené schémy pomoci zo strany rezortu hospodárstva veľkému množstvu poskytovateľov nepomohli.

"Prvá výzva z roku 2022 vôbec nezasiahla spektrum poskytovateľov v ambulantnej sfére. Druhá výzva na rok 2023 poskytla veľkým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ako sú laboratória a zobrazovacie vyšetrovacie metódy, pomoc v hodnote 150 eur pri zvýšení preddavkov na 10-tisíc eur, takže aj túto pomoc považujem za nulovú," skonštatovala ASL.

Dodala, že navýšenie cien energií rieši prostredníctvom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Slovenska.

Zväz ambulantných poskytovateľov ozrejmil, že od posledného januárového stretnutia so zástupcami ministerstva hospodárstva sa rokovania neposunuli. "Momentálne nám však v súvislosti s touto problematikou ponúkol pomocnú ruku štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Palkovič," ozrejmila výkonná riaditeľka ZAP Naďa Trenčanská Bedušová.

ZAP podľa jej slov aktuálne pripravuje zber dát, ktoré by slúžili ako podklad pre čo najpresnejšie určenie objemov odberov energetických komodít v ambulantnom sektore, ktoré by sa následne mohli preniesť do finančného vyjadrenia. "Na príprave dát by sme mali aktívne spolupracovať s vyššími územnými celkami a ministerstvom zdravotníctva, no následne bude potrebná aj účasť rezortu hospodárstva a distribučných spoločností," spresnila. Doteraz majú vyzbierané dáta z Bratislavského kraja.

 

01 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 02 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 03 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 09:54