StoryEditor

Maďarské fórum: Návrh reformy územnej správy z dielne rezortu vnútra je zlým riešením

20.04.2023, 15:29
Autor:
TASRTASR

Rezort vnútra pripravuje návrh reformy verejnej správy. Zameraná má byť na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc.

Mimoparlamentné Maďarské fórum kritizuje pripravovanú reformu územnej správy z dielne Ministerstva vnútra. Návrh považuje za neakceptovateľný a označuje ho za zlé riešenie. Uviedol to šéf Maďarského fóra Zsolt Simon.

"Na jednej strane ruší niektoré okresy, na druhej sa vo vyšších územných celkoch vzďaľuje od občanov. Nerieši posilnenie kompetencií a vôbec nereflektuje na väčšie zapojenie starostov do riadenie rozvoja regiónov," zdôrazňuje Simon.

Riešenie MF vychádza podľa neho z väčšieho počtu historických regiónov, teda žúp, bez existencie okresov. Uvedené župy by zároveň vykonávali aj kompetencie súčasných okresných úradov. Poslancami by boli starostovia obcí s hlasovacím právom podľa počtu obyvateľov obce, ktorú by zastupovali. Starostovia by osobitnú odmenu za poslanecký post nedostali, keďže sú platení verejnými funkcionármi.

"K tejto zmene patrí aj väčšie finančné posilnenie týchto nových žúp. Takéto riešenie by šetrilo verejné financie a prinieslo by to efektívnejšie znižovanie regionálnych rozdielov," dodáva Simon.

Rezort vnútra pripravuje návrh reformy verejnej správy. Zameraná má byť na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc.

Východiská návrhu zatiaľ nie sú známe, rezort o nich rokoval na marcových zasadnutiach komisie pre reformu verejnej správy so zástupcami združení samospráv. Reforma je podľa rezortu stále v internej fáze príprav a do konca aktuálneho volebného obdobia nie je v pláne jej realizácia ani posunutie do legislatívneho procesu.

Návrh rezortu kritizovali už niektoré politické subjekty, ale aj Únia miest Slovenska. Považuje za nevyhnutnosť otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach. Súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci.

Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia, nie čiastkového. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger vyhlásil, že reforma verejnej správy si vyžaduje čas a pri jej tvorbe by nemali vzniknúť chyby, ktoré by následne v praxi spôsobili nepríjemnosti. Verejnú správu by dal reformovať samosprávam, ak by mal tú kompetenciu.

01 - Modified: 2024-03-27 12:01:51 - Feat.: - Title: Mimoparlamentná strana Fórum podporí v druhom kole Korčoka. Kresťanská únia nebude odporúčať nikoho 02 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Tri maďarské strany, tri rôzne taktiky. Kým Gyimesi chce ostať doma, Forró naberá na popularite v regiónoch 03 - Modified: 2024-01-03 09:17:45 - Feat.: - Title: Pôsobenie Takáča na čele agrorezortu už zanechalo hlbokú stopu, tvrdí Simon. Vyčíta mu jednu zásadnú chybu 04 - Modified: 2023-08-12 14:24:37 - Feat.: - Title: Modrí, Most-Híd, Aliancia ani strany okolo Maďarského fóra neplánujú odstúpiť z volieb 05 - Modified: 2023-08-10 13:18:11 - Feat.: - Title: Kandidáti Maďarského fóra sa v školstve zamerajú na zníženie segregácie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 09:41