StoryEditor

Diskutovať treba o kompetenciách a financiách samospráv, až potom o reforme, tvrdí KDH

20.04.2023, 11:50
Autor:
TASRTASR

Skúsenosť podľa Milana Majerského ukázala, že peniaze daňových poplatníkov spravujú efektívnejšie samosprávy, teda kraje, obce a mestá, ktoré sú pri občanoch najbližšie.

Najprv treba diskutovať o presune ďalších kompetencií na samosprávy vrátane financií, až potom riešiť samotnú reformu krajov a okresov.

Uviedol predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský v reakcii na pripravovanú reformu územnej správy z dielne Ministerstva vnútra.

"Malo by sa najprv diskutovať o tom, aké ďalšie kompetencie presunieme na samosprávy a ako a v akej výške im presunieme finančné zdroje. Až potom riešme samotnú reformu krajov a okresov," odkazuje Majerský.

Skúsenosť podľa neho ukázala, že peniaze daňových poplatníkov spravujú efektívnejšie samosprávy, teda kraje, obce a mestá, ktoré sú pri občanoch najbližšie. Podľa hnutia by sa mali preto kompetencie z centrálnej správy štátu odovzdávať na samosprávy v čo najväčšej možnej miere. Odôvodňuje to tým, že "politici na hradnom kopci sú odtrhnutí od reálnych problémov ľudí".

Rezort pripravuje návrh reformy verejnej správy. Zameraná má byť na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc.

Východiská návrhu zatiaľ nie sú známe, rezort o nich rokoval na marcových zasadnutiach komisie pre reformu verejnej správy so zástupcami združení samospráv. Reforma je podľa rezortu stále v internej fáze príprav a do konca aktuálneho volebného obdobia nie je v pláne jej realizácia ani posunutie do legislatívneho procesu.

Návrh rezortu kritizovali už niektoré politické subjekty, ale aj Únia miest Slovenska. Považuje za nevyhnutnosť otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach. Súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci.

Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia, nie čiastkového. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger vyhlásil, že reforma verejnej správy si vyžaduje čas a pri jej tvorbe by nemali vzniknúť chyby, ktoré by následne v praxi spôsobili nepríjemnosti. Verejnú správu by dal reformovať samosprávam, ak by mal tú kompetenciu.

01 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 02 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 03 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 04 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 05 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 14:30