StoryEditor

Mikasov úrad upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov

20.04.2023, 11:26
Autor:
TASRTASR

Ide o produkty, ktoré obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány vo Francúzsku, Nemecku, Českej republike, Rumunsku a Taliansku. Informoval o tom Marek Eliáš z komunikačného odboru Úradu verejného zdravotníctva.

Ide o produkty, ktoré obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional. Sú medzi nimi parfumovaná voda neuvedenej značky, toaletná voda pre mužov Gordano parfums, voda po holení AXE, dezodorant značky Infasil, mydlo Giulia, sprchové gély Borotalco, tekuté mydlo Vidal, Gossi Men pánsky parfum značky Jfenzi či výrobok na vlasy Ronney.

Rovnako voda po holení Boxer, krém na ruky Senzate aj Tesori d‘Oriente, sprchový gél a šampón Intesa, krém proti vráskam Farmaceutici dottor ciccarelli spa a regeneračný krém značky Cera di Cupra. Ďalej mydlo na ruky Palmolive a Nidra či sprejový dezodorant značky Neutro Roberts.

Úrad upozorňuje aj na krémy na bielenie pokožky značky Dream Cosmetics a značky Incepta, v ktorých sa našla látka Hydroquinone.

"Je určená na profesionálne použitie a môže sa používať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobky môžu spôsobiť kožné alergie," podčiarkol úrad.

V systéme Rapex nahlásili aj parfumovanú vodu značky Al Wataniah. Obsahuje vonné látky Coumarin a Amyl cinnamal, ktoré neboli uvedené v zozname zložiek. "Informácia pomáha spotrebiteľom chrániť sa pred použitím výrobkov, ktoré obsahujú špecifické látky, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie," upozornil úrad.

Okrem toho upozorňuje ÚVZ aj na hennu, farbu na vlasy značky Vatika. Tá obsahuje látku p-phenylenediamine – PPD, pričom obsahuje nedostatočné množstvo oxidačného činidla na zabezpečenie úplnej reakcie látok v zmesi.

PPD pritom patrí medzi látky s vysokým alergénnym potenciálom a nedostatočným zreagovaním látok môžu vzniknúť v zmesi rôzne toxické látky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie.

01 - Modified: 2024-03-14 11:54:59 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Aký je ich výskyt u nás? 02 - Modified: 2024-03-05 15:20:04 - Feat.: - Title: Je málo pravdepodobné, že by tigrované komáre na Slovensku šírili dengue či Ziku, tvrdia hygienici 03 - Modified: 2024-01-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Po extrémnej vlne covidu mala teraz prísť menšia. No štát zmenil prístup, vírus bude prichádzať potichšie 04 - Modified: 2024-01-03 12:35:08 - Feat.: - Title: Mikasov úrad upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov 05 - Modified: 2023-09-26 09:25:33 - Feat.: - Title: Mikasov úrad upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 03:48