StoryEditor

Na Slovensko pricestuje taliansky prezident Mattarella, bude rokovať s Čaputovou

19.04.2023, 07:47
Autor:
TASRTASR

Hlavy Slovenska a Talianska sa budú rozprávať o spolupráci v rámci Európskej únie.

Na Slovensko v stredu pricestuje taliansky prezident Sergio Mattarella. Jeho dvojdňový program sa začne na Leteckej základni Malacky-Kuchyňa, ktorú navštívi spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Vo štvrtok 20. apríla čaká hlavy štátov spoločné rokovanie v Prezidentskom paláci. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Okrem bilaterálnej spolupráce budú hlavy štátov diskutovať najmä o spolupráci v rámci Európskej únie vrátane boja proti dezinformáciám a otázkach právneho štátu, migrácii, ako aj o riešeniach energetickej krízy a o situácii v našom regióne v súvislosti s vojnou na Ukrajine," načrtol hovorca. Dodal, že naposledy sa návšteva talianskeho prezidenta uskutočnila pred 12 rokmi.

Vojenskú základňu Kuchyňa navštívia prezidenti, keďže je tam umiestnený taliansky systém protivzdušnej obrany. Je tiež pôsobiskom talianskych vojakov v rámci aliančnej prítomnosti na Slovensku.

Mattarella okrem toho položí veniec k Hrobu neznámeho vojaka na nábreží Dunaja v Bratislave. Prezidentský palác počas návštevy avizuje tiež podpis troch memoránd o porozumení medzi predstaviteľmi Slovenského plynárenského priemyslu a talianskymi energetickými spoločnosťami v oblasti diverzifikácie dodávok plynu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 17:54