StoryEditor

Únia má návrh na ďalšie posilnenie krízového riadenia bánk a ochranu vkladov

18.04.2023, 21:15
Autor:
TASRTASR

Odolnosť bankového sektora Únie, ktorý zahŕňa silný rámec krízového riadenia, sa v poslednom období výrazne zvýšila. Finančné inštitúcie v Únii sú dostatočne kapitalizované, s vysokou likviditou a sú pod prísnym dohľadom.

Európska komisia v utorok prijala návrh na úpravu a ďalšie posilnenie existujúceho právneho rámca EÚ pre krízové riadenie bánk a ochranu vkladov so zameraním na stredné a menšie banky.

Odolnosť bankového sektora Únie, ktorý zahŕňa silný rámec krízového riadenia, sa v poslednom období výrazne zvýšila. Finančné inštitúcie v Únii sú dostatočne kapitalizované, s vysokou likviditou a sú pod prísnym dohľadom.

Komisia však upozornila, že pri správe mnohých zlyhávajúcich stredných a menších bánk sa využívali riešenia, na ktoré sa krízový rámec nevzťahoval.

Niekedy sa namiesto požadovaných interných zdrojov bánk alebo súkromných záchranných sietí financovaných bankovým sektorom používali peniaze daňovníkov.

Utorňajší návrh poskytne orgánom širokú škálu nástrojov, vďaka ktorej budú môcť zorganizovať riadny odchod z trhu v prípade každej zlyhávajúcej banky bez ohľadu na jej veľkosť alebo obchodný model.

Uľahčí najmä využívanie záchranných sietí financovaných samotným sektorom a ochráni vkladateľov počas bankových kríz, napríklad tak, že budú presunutí z banky v ťažkostiach do zdravej banky.

Celkovo sa tým podľa EK zachová finančná stabilita, ochránia sa daňovníci a vkladatelia, a podporí sa reálna ekonomika a jej konkurencieschopnosť.

Návrh sa zameriava na tieto ciele: zachovanie finančnej stability a ochrana peňazí daňovníkov; ochrana reálnej ekonomiky pred vplyvom bankových zlyhaní a lepšia ochrana vkladateľov.

Lepšia ochrana vkladateľov znamená, že úroveň krytia 100.000 eur na vkladateľa a banku stanovená v smernici EÚ o systémoch ochrany vkladov zostáva rovnaká pre všetkých oprávnených vkladateľov v Únii. Týmto návrhom sa však ďalej harmonizujú normy v oblasti ochrany vkladateľov v celej EÚ a rozširuje sa ochrana vkladateľov na verejné subjekty (nemocnice, školy, obce, atď.), ako aj na peniaze klientov uložené v určitých typoch klientskych fondov (napríklad investičnými spoločnosťami, platobnými inštitúciami alebo inštitúciami elektronických peňazí).

Návrh EK obsahuje dodatočné opatrenia na harmonizáciu ochrany dočasných vysokých zostatkov na bankových účtoch nad 100-tisíc eur v súvislosti s konkrétnymi životnými udalosťami (dedičstvo alebo odškodné z poistenia).

V súlade s bežným postupom balík legislatívnych návrhov z dielne EK teraz prerokujú Európsky parlament a Rada EÚ.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 23:49