StoryEditor

Po zatknutí lídra opozície Ghannúšího uzavrela tuniská polícia aj sídlo jeho strany

18.04.2023, 15:18
Autor:
ČTKČTK

Zatknutie Ghannúšího prišlo po tom, ako cez víkend vyhlásil, že "Tunisku hrozí občianska vojna", ak bude eliminovaný politický islam, z ktorého jeho strana vychádza.

Tuniské úrady dnes zatvorili kancelárie opozičnej islamistickej strany Hnutie obnovy a zakázali všetky stretnutia v daných priestoroch, píše agentúra AFP. Stalo sa tak deň po tom, čo polícia zadržala lídra tejto strany, 81-ročného Rašída Ghannúša. V krajine sa v posledných mesiacoch konajú demonštrácie proti autoritárskemu prezidentovi Kaísi Saídovi a za prepustenie politických oponentov zadržaných od tohtoročného februára.

"Do hlavného sídla strany v Tunise vstúpila policajná jednotka a nariadila všetkým ľuďom, aby ho opustili, a potom budovu uzavrela," uviedol jeden z členov Hnutia obnovy (An-nahda). Agentúre AFP tiež potvrdil, že úrady uzavreli kancelárie strany v ďalších častiach krajiny.

Polícia tiež zabránila konaniu tlačovej konferencie v súvislosti so zatknutím Ghannúšího, ktorú plánovala opozičná koalícia Fronta národnej spásy v Tunisku, ktorej je Hnutie obnovy súčasťou.

Zatknutie Ghannúšího prišlo po tom, ako cez víkend vyhlásil, že "Tunisku hrozí občianska vojna", ak bude eliminovaný politický islam, z ktorého jeho strana vychádza. Nemenovaný zdroj z ministerstva vnútra AFP potvrdil, že jeho zatknutie súvisí s týmito výrokmi.

Ghannúši patrí k najväčším Saídovým kritikom a do júla 2021, keď prezident pozastavil činnosť parlamentu, zastával funkciu predsedu snemovne. Jeho strana bola v poslaneckej snemovni najsilnejšia. Od toho istého roku vládne tuniský prezident pomocou dekrétov a do svojich rúk sústredil väčšinu moci.

Od tohtoročného februára zadržala tuniská polícia viac ako 20 popredných členov opozície a kritikov Saída z radov politikov, bývalých ministrov, podnikateľov, odborárov a tiež majiteľa najpopulárnejšej tuniskej rozhlasovej stanice Mosaique FM. Tento prvý tvrdý zásah proti opozícii od roku 2021, ktorý nasledoval po parlamentných voľbách s rekordne nízkou účasťou, odsúdil okrem iného Washington a OSN. Opozícia sa v krajine cez víkendy schádza k protestom.

Podľa tuniských aj zahraničných ľudskoprávnych organizácií Saídove kroky ohrozujú "jedinú demokraciu", ktorá vzišla z povstania za arabskej jari. Prezident to odmieta a tvrdí, že jeho politika je legálna a potrebná na ochranu Tuniska pred chaosom.

01 - Modified: 2024-03-27 06:47:16 - Feat.: - Title: V kauze vraždy lídra tuniskej opozície vyniesli štyri tresty smrti 02 - Modified: 2024-01-17 06:31:56 - Feat.: - Title: V Stredozemnom mori sa stratilo približne 40 tuniských migrantov 03 - Modified: 2024-01-07 16:35:42 - Feat.: - Title: Po otrave alkoholom v Tunisku zomreli štyria ľudia, ďalších 40 hospitalizovali 04 - Modified: 2023-12-16 18:41:11 - Feat.: - Title: V meste Kajruván v Tunisku sa zrútila časť múru, zahynuli traja ľudia 05 - Modified: 2023-10-26 14:59:58 - Feat.: - Title: Belgicko obvinilo Tunisana z napomáhania útočníkovi na Švédov v Bruseli, mal zaobstarať pušku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 06:56