StoryEditor

Ceny čierneho zlata klesajú, stojí za tým posilňovanie amerického dolára

17.04.2023, 19:57
Autor:
ČTKČTK

Severomorská ropa Brent okolo 19:15 hodine SELČ strácala takmer dve percentá na 84,61 dolára za barel.

Ropa dnes zlacňuje, čiastočne k tomu prispieva posilňovanie amerického dolára. Investori vyhodnocujú prípadné zvýšenie úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou Fed v máji, ktoré by mohlo utlmiť nádeje na oživenie ekonomiky.

Severomorská ropa Brent okolo 19:15 hodine SELČ strácala takmer dve percentá na 84,61 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate WTI vykazovala pokles 2,1 percenta a pohybovala sa okolo 80,79 dolára za barel.

Oba druhy ropy uzavreli minulý týždeň ziskom, už štvrtýkrát za sebou. Ide o najdlhšiu takúto sériu od polovice minulého roka.

Americký dolár posilňuje spolu so zvyšovaním úrokových sadzieb Fedom. Silnejší dolár zdražuje ropu a ďalšie komodity z pohľadu držiteľov iných mien. Dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, si dnes krátko po 19:00 hodine SELČ pripisoval bezmála 0,7 percenta.

„Dolár je o niečo silnejší a zdá sa, že to cenu ropy trochu tlačí smerom nadol," konštatoval analytik Phil Flynn zo spoločnosti Price Futures Group.

Obchodníci sadajú na to, že Fed v máji zvýši svoju základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu. Začiatok znižovania úrokov odhadujú na koniec tohto roka.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 12:21