StoryEditor

V Ugande rastie kvôli sexuálnemu násiliu počet tehotenstiev medzi mladistvými

17.04.2023, 11:32
Autor:
ČTKČTK

Vysoká miera sexuálneho násilia je v Ugande dôsledkom takmer dvadsaťročného ozbrojeného konfliktu nechválne presláveného svojou brutalitou.

V Ugande rastie počet tehotenstiev maloletých dievčat v dôsledku znásilnenia, informoval dnes server BBC. Počet prípadov tehotenstva mladistvých po znásilnení v období prvého koronavírusového lockdownu od marca do júna 2020 v krajine medziročne vzrástol o 366 percent, uviedol ugandský informačný systém pre riadenie zdravotníctva. Väčšine páchateľov zločin prejde, prípady nie sú riadne vyšetrené a potrat je v krajine nelegálny.

Vysoká miera sexuálneho násilia je v Ugande dôsledkom takmer dvadsaťročného ozbrojeného konfliktu nechváne presláveného svojou brutalitou. Armáda božieho odporu (LRA), ktorú v roku 1987 založil Joseph Kony, bojovala s cieľom zvrhnúť vládu a zaviesť režim založený na biblických prikázaniach. Oddiely verbovali do svojich radov malých chlapcov, ktorých využívali ako vojakov, a tiež dievčatá, ktoré zneužívali ako sexuálne otrokyne. Podľa odhadov uniesla LRA na 40-tisíc detí, píše BBC. V roku 2005 vytlačila ugandská armáda LRA z krajiny, Kony je stále na úteku.

"Ľudia sú zvyknutí vidieť mŕtve telá, sú zvyknutí vidieť smrť. LRA používala sexuálne zneužívanie ako vojenskú stratégiu," uviedla Pamela Angwechová, riaditeľka ľudskoprávnej organizácie Gulu Women Economic and Globalisation.

Všeobecná nemocnica v severougandskom Guli v poslednom roku eviduje takmer štvrtinu všetkých tehotenstiev medzi dievčatami mladšími ako 18 rokov, čo je v krajine veková hranica pre legálny pohlavný styk. Podľa lekárky Baify Arwinyovej, ktorá v nemocnici vedie oddelenie pôrodníctva a gynekológie, boli všetky tehotné dievčatá mladšie ako 18 rokov znásilnené. "Mladé matky tvoria najväčší podiel tých, ktoré zomierajú na sťažené pôrody," dodala Arwinyová.

"Nie je tu nikto, kto by znásilnenú osobu podporil," uviedol predseda miestnej rady severougandskej obce Kitgum. Dodal, že v priemere za týždeň zaznamená tri prípady znásilnenia.

Väčšina prípadov znásilnenia nie je podľa právničky Eunice Lakaraberovej Latimovej riadne vyšetrená. Ako príklad uviedla prípad muža, ktorý znásilnil trojročnú dcéru svojej príbuznej, obeť sa navyše nakazila sexuálne prenosnou infekciou, z ktorej sa dodnes lieči. Polícia Latimovú požiadala o peniaze na benzín, aby bol podozrivý zadržaný, a očakávala, že mu zabezpečí stravu počas jeho pobytu na policajnej stanici. "Za spravodlivosť si musíte doslova zaplatiť," dodala. Muža prepustili na kauciu do šiestich mesiacov.

Podľa organizácie Center for Reproductive Rights je v Ugande potrat nelegálny a možno ho podstúpiť iba v prípade ohrozenia života matky.

01 - Modified: 2024-04-03 20:44:40 - Feat.: - Title: Súd v Ugande potvrdil ústavnosť zákona proti homosexualite, zavádza aj trest smrti 02 - Modified: 2024-02-28 20:25:54 - Feat.: - Title: Tisíckam obetí ugandských milícií patrí rekordné odškodné 52 miliónov eur, povedal Medzinárodný trestný súd 03 - Modified: 2024-01-18 13:28:35 - Feat.: - Title: Ugandská polícia pred plánovanými protestmi obkľúčila dom opozičného lídra 04 - Modified: 2023-11-30 17:59:54 - Feat.: - Title: Sedemdesiatročná Uganďanka porodila zdravé dvojčatá 05 - Modified: 2023-10-18 07:00:08 - Feat.: - Title: Po útoku v Ugande zahynuli dvaja zahraniční turisti a ich sprievodca
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 06:31