StoryEditor

Skupina G7 prisľúbila, že urýchli prechod na obnoviteľné energie

16.04.2023, 23:10
Autor:
TASRTASR

Japonsko získalo podporu od ostatných krajín skupiny pre svoju vlastnú národnú stratégiu, ktorá kladie pri zabezpečení energetickej bezpečnosti dôraz na takzvané čisté uhlie, vodík a jadrovú energiu.

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta prisľúbila, že urýchli prechod na obnoviteľné energie. Nestanovili však konkrétny časový plán postupného ukončenia prevádzky uhoľných elektrární.

Ministri životného prostredia a energetiky skupiny G7 vydali v nedeľu na záver dvojdňového zasadnutia v japonskom Sappre komuniké, v ktorom stanovili svoje záväzky. Tento 36-stranový dokument bude východiskom pre samit lídrov G7, ktorý sa bude konať v máji v Hirošime.

Japonsko získalo podporu od ostatných krajín skupiny pre svoju vlastnú národnú stratégiu, ktorá kladie pri zabezpečení energetickej bezpečnosti dôraz na takzvané čisté uhlie, vodík a jadrovú energiu.

"Keďže si uvedomujeme súčasnú globálnu energetickú krízu a ekonomické problémy, potvrdzujeme svoj záväzok zrýchliť prechod na čistú energiu s cieľom dosiahnuť najneskôr do roku 2050 nulové čisté emisie skleníkových plynov," uvádza sa v komuniké.

Ministri G7 uznávajú význam hľadania účinných, cenovo dostupných a rozmanitých zdrojov energie, čo "podčiarkuje náš záväzok realizovať okamžité, krátkodobé a strednodobé opatrenia v tomto kritickom desaťročí".

Otázka stanovenia časového plánu pre postupné vyraďovanie uhoľných elektrární je dlhodobým sporným bodom. Japonsko sa spolieha na uhlie pri výrobe takmer tretiny svojej elektrickej energie a podporuje aj takzvané čisté uhlie na výrobu vodíka, pri ktorej sa využívajú technológie na zachytávanie uhlíkových emisií.

V komuniké sa opätovne zdôrazňuje potreba urýchlene znížiť emisie uhlíka a do roku 2035 dosiahnuť "prevažne dekarbonizovaný energetický sektor".

Formulácia, že má ísť "prevažne" o čistú energiu, ponecháva priestor pre pokračovanie výroby energie z fosílnych palív. Ministri sa však dohodli, že uprednostnia kroky smerujúce k postupnému ukončeniu výroby elektriny z uhlia, teda z elektrární, ktoré nevyužívajú mechanizmy na zachytávanie emisií.

"Vyzývame aj ostatné krajiny a budeme s nimi spolupracovať na tom, aby sme čo najskôr globálne ukončili nové projekty výroby elektriny z uhlia s cieľom urýchliť prechod na čistú energiu," uvádza sa v dokumente.

Na štáty skupiny G7 pripadá 40 % globálnej ekonomickej aktivity a štvrtina emisií uhlíka. Ich kroky sú rozhodujúce, ale rovnako dôležitá je aj ich podpora menej bohatých krajín, ktoré často trpia najhoršími dôsledkami zmeny klímy a zároveň majú najmenej zdrojov na ich zmiernenie.

Obnoviteľné zdroje a energetická bezpečnosť nadobudli novú naliehavosť po ruskej invázii na Ukrajinu. "Spočiatku si ľudia mysleli, že opatrenia v oblasti klímy a opatrenia v oblasti energetickej bezpečnosti sú v potenciálnom konflikte. Ale z diskusií, ktoré sme viedli a ktoré sa odrážajú v komuniké, vyplýva, že v skutočnosti fungujú spoločne," uviedol kanadský minister prírodných zdrojov Jonathan Wilkinson.

01 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-18 09:23:14 - Feat.: - Title: Geopolitické konflikty predstavujú vážnu hrozbu pre svetové hospodárstvo, píše sa vo vyhlásení skupiny G7 03 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-03-15 16:19:28 - Feat.: - Title: Skupina G7 hrozí Iránu novými sankciami, ak poskytne Rusku balistické rakety 05 - Modified: 2024-02-24 19:48:35 - Feat.: - Title: Lídri G7 chcú zvyšovať cenu, ktorú Rusko platí za vedenie vojny na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 14:41