StoryEditor

Úrad vlády v Česku obklopili demonštranti a začali nočnú petičnú akciu

16.04.2023, 20:55
Autor:
TASRTASR

Členovia strany PRO chcú na mieste zostať celú noc v rámci 24-hodinovej petičnej akcie.

Demonštranti z protestu Česko proti chudobe, ktorí v nedeľu popoludní pochodovali z Václavského námestia Prahou, neskôr obklopili Úrad vlády a pokračovali v skandovaní protivládnych hesiel. Členovia strany PRO chcú na mieste zostať celú noc v rámci 24-hodinovej petičnej akcie.

"To, že táto vláda musí preč, je úplne jasné," vyhlásil predseda strany PRO Jindřich Rajchl. Jeho priaznivci pred Strakovou akadémiou skandovali heslá, ako napríklad "Už sme tu", "Hanba vláde" alebo "Rakušan do basy".

Organizátori opäť vystúpili s prejavmi. Kritizovali v nich vládu nielen za posielanie zbraní Ukrajine či ekonomickú situáciu v Česku, ale aj za plánované rušenie pobočiek Českej pošty, zavedenie dátových schránok pre podnikateľov či za vôľu koalície zaviesť korešpondenčnú voľbu.

Rajchl neskôr vyhlásil, že kritizovaním nič nedosiahnu, preto na to chcú ísť tentokrát pozitívne a ponúkajú riešenia. Jedným z nich je, aby Česko prestalo posielať na Ukrajinu zbrane. Zástupcovia strany PRO tvrdia, že chcú mier a ten sa podľa nich nedá dosiahnuť vyzbrojovaním Ukrajiny.

Kritizovali ministerku obrany Janu Černochovú a ministra zahraničných vecí Jana Lipavského, ktorých nazvali "emočne nestabilnými", čo im podľa PRO bráni zastávať ministerské funkcie.

Účastníci demonštrácie mali možnosť podpísať štyri petície - za lacné energie, za bezpečnosť ČR, za obranu slobody slova a za mierové riešenie vojny na Ukrajine a neutrálnu zahraničnú politiku Česka. S petičnými stánkami chcú byť pred Úradom vlády nasledujúcich 24 hodín a potom aj v priebehu utorka a stredy.

Predseda PRO vyzval ľudí, aby prestali sledovať "mainstreamové médiá", pretože tie sú podľa neho hlavným vinníkom aktuálnej situácie. Avizoval, že v mediálnej oblasti príde v najbližšej dobe s riešením, z ktorého budú ľudia nadšení.

Na záver zaspievali českú aj slovenskú hymnu. Rajchl dodal, že sú pripravení podporiť v podobných snahách aj Slovákov. Chcú sa tiež usilovať o priazeň voličov v najbližších voľbách do Európskeho parlamentu.

Predseda strany PRO v ostatnej dobe čelil kritike, že ako organizátor protestov proti chudobe jazdí na stretnutia so svojimi priaznivcami luxusným autom Porsche Panamera. Podľa neho mu však novinári iba závidia. "Neprotestujeme len proti ekonomickej biede, protestujeme proti morálnej a mravnej biede," reagoval nedávno Rajchl. Štát podľa neho musí riadiť človek, ktorý preukázal, že je slušným manažérom.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 05:35