StoryEditor

Brusel odkázal Poľsku a Maďarsku, že jednostranné obchodné konanie je neprijateľné

16.04.2023, 17:27
Autor:
TASRTASR

Poľsko a Maďarsko patrili v marci k niekoľkým európskym krajinám, ktoré požiadali Európsku úniu, aby zakročila voči zvyšujúcemu sa dovozu ukrajinského obilia a repky.

Európska komisia odkázala v nedeľu Poľsku a Maďarsku, že jednostranné kroky členských krajín Európskej únie v oblasti obchodu sú neprijateľné.

Hovorca komisie tak reagoval na oznámenia Varšavy a Budapešti, ktoré sa v sobotu zakázali dovoz obilia a ďalších potravín zo susednej Ukrajiny, aby tak ochránili svoj poľnohospodársky sektor.

"Sme si vedomí oznámení Poľska a Maďarska týkajúcich sa zákazu dovozu obilia a iných poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny," uviedol hovorca vo vyhlásení zaslanom médiám prostredníctvom e-mailu. "V tomto kontexte je dôležité zdôrazniť, že obchodná politika patrí do výlučnej právomoci EÚ, a preto sú jednostranné opatrenia neprijateľné," pokračoval.

"V takýchto náročných časoch je zásadné koordinovať a zosúladiť všetky rozhodnutia v rámci EÚ," dodal hovorca.

Ukrajinský vývoz obilia smeruje cez Európsku úniu do iných krajín, odkedy dovtedy tradičné čiernomorské vývozné trasy zablokovala ruská invázia. Veľké množstvo tohto obilia, ktoré je lacnejšie ako to, čo sa dopestuje v krajinách EÚ, však z dôvodu rôznych logistických prekážok uviazlo v stredoeurópskych krajinách. Nepokračovalo tak do blízkovýchodných či afrických krajín, pre ktoré bolo pôvodne určené.

Táto skutočnosť negatívne ovplyvnila (znížila) ceny aj odbyt miestnych poľnohospodárov, čo viedlo k ich protestom a v Poľsku dokonca aj k odstúpeniu ministra poľnohospodárstva.

Poľsko a Maďarsko patrili v marci k niekoľkým európskym krajinám, ktoré požiadali Európsku úniu, aby zakročila voči zvyšujúcemu sa dovozu ukrajinského obilia a repky.

V sobotu obe krajiny oznámili, že sa rozhodli zakázať dovoz obilia a ďalších potravín zo susednej Ukrajiny, aby tak ochránili svoj poľnohospodársky sektor. Oba zákazy majú platiť do 30. júna.

Poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus v nedeľu povedal, že zákaz Varšavy bol nevyhnutný na to, aby "EÚ otvorila oči a uvedomila si, že sú potrebné ďalšie rozhodnutia, ktoré umožnia, aby sa plodiny z Ukrajiny dostali ďalej do Európy a nezostali v Poľsku".

 

01 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 02 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 04:27