StoryEditor

Jeana-Marie Le Pena hospitalizovali s infarktom

16.04.2023, 07:30
Autor:
TASRTASR

Jean-Marie Le Pen, ktorý je otcom súčasnej líderky francúzskej krajnej pravice Marine Le Penovej, mal v posledných rokoch viacero zdravotných problémov.

Veterána krajnej pravice vo Francúzsku Jeana-Marie Le Pena v sobotu hospitalizovali s infarktom. Agentúru AFP o tom informoval Lorrain de Saint Affrique, ktorý pôsobí ako poradca 94-ročného Le Pena.        

"Jean-Marie Le Pen bol hospitalizovaný vo verejnom zariadení v parížskom regióne," uviedol Lorrain de Saint Affrique s tým, že politik je "pri vedomí".

Le Pen, ktorý je otcom súčasnej líderky francúzskej krajnej pravice Marine Le Penovej, mal v posledných rokoch viacero zdravotných problémov. Napríklad, vo februári 2022 bol hospitalizovaný po "menšej" mozgovej príhode.

AFP pripomenula, že Jean-Marie Le Pen päťkrát kandidoval vo voľbách prezidenta, pričom v roku 2002 vyvolal vo Francúzsku šok, keď sa dostal do druhého kola volieb, ktoré následne vyhral Jacques Chirac.

Tento bývalý výsadkár bol spoluzakladateľom Národného frontu (FN) - neskôr premenovaného na Národné združenie (RN) - a celé desaťročia vyvolával hnev a polemiku kvôli svojmu postoju k prisťahovalectvu. Nie tak dávno si pochvaľoval, že vzostup krajnej pravice v Európe ukazuje, že jeho "názory sa stali mainstreamom", uviedla AFP.

Keď sa vedenia FN ujala jeho dcéra Marine, snažila sa očistiť imidž strany - aj tým, že v roku 2015 svojho otca z nej vylúčila za jeho výrok, že holokaust je len detailom histórie.

Strana odvtedy pomerne výrazne prenikla do európskej aj francúzskej politiky.

Marine Le Penová získala v prezidentských voľbách v roku 2022 rekordných 23,15 percenta hlasov krajne pravicových a pravicových voličov a jej strana RN získala vo voľbách do parlamentu 89 kresiel, čím sa stala najsilnejšou opozičnou stranou.

Le Pen sa narodil 20. júna 1928 v prístave La Trinité-sur-Mer v západnej časti Bretónska a ako vojak slúžil v koloniálnych vojnách v Alžírsku a vo Vietname. V roku 1956 sa vo veku 27 rokov stal najmladším poslancom francúzskeho parlamentu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 03:53