StoryEditor

ZMOS požaduje zachovanie pôrodníc v mestách, v ktorých ich reforma má zrušiť

15.04.2023, 16:58
Autor:
TASRTASR

Združenie miest a obcí sa pridalo ku kritike dotknutých miest voči parametru počtu pôrodov, poukázalo zároveň na nedostatočné zohľadnenie parametra dostupnosti.

Združenie miest a obcí Slovenska požaduje zachovanie gynekologickopôrodníckych a neontologických oddelení v nemocniciach v Kráľovskom Chlmci, Myjave, Partizánskom, Revúcej a Snine. Po stretnutí s primátormi dotknutých miest to uviedol podpredseda ZMOS a predseda Komory miest Jozef Božik. Deklaroval zároveň, že parameter počtu pôrodov nemôže byť pre tak závažné rozhodnutie, ako je zrušenie pôrodníc postačujúci. V mene ZMOS bude preto požadovať pre dotknuté mestá prechodné dvojročné obdobie na dosiahnutie požadovaného parametra.

"Zdravotnícka reforma má priniesť kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť v území, ktorá bude znižovať regionálne rozdiely. Navrhované zmeny sú však úplným opakom a v protichode s reálnymi potrebami daného územia," upozornil podpredseda ZMOS-u.

Pridal sa ku kritike dotknutých miest voči parametru počtu pôrodov, poukázal zároveň na nedostatočné zohľadnenie parametra dostupnosti. "Dotknuté mestá sa nachádzajú v regiónoch s členitým terénom, v ktorom dostupnosť ešte viac zhoršujú poveternostné podmienky," pripomenul Božik.

ZMOS upozorňuje aj na zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti z dôvodu vysokého podielu marginalizovaných rómskych komunít (MRK) v dotknutom území. "V Revúcej, ktorá sa nachádza v najmenej rozvinutom regióne, tvoria 35 percent obyvateľov okresu marginalizované rómske komunity. Z 300 pôrodov je 80 percent rizikových, čo si vyžaduje nielen včasnú, ale kvalitnú zdravotnú starostlivosť," zdôraznil Božik.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 23:57