StoryEditor

Nórsko tvrdí, že vyhostení ruskí diplomati sa snažili získať zdroje

14.04.2023, 16:43

Rozhodnutie Nórska predstavuje doteraz najväčšie vyhostenie ruských diplomatov a je najnovším zo série takýchto krokov západných krajín.

Pätnásť ruských diplomatov, ktorých Nórsko tento týždeň vyhostilo, sa snažilo naverbovať zdroje, odpočúvať komunikáciu a nakupovať pokročilé technológie, uviedla v piatok Nórska policajná bezpečnostná služba (PST). TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Šéfka PST Inger Hauglandová na tlačovej konferencii uviedla, že skutočnými zamestnávateľmi diplomatov boli ruské tajné služby GRU, FSB a SVR.

"Permanentným znížením počtu dôstojníkov tajných služieb pôsobiacich pod diplomatickým krytím klesá v Nórsku hrozba zo strany ruských spravodajských služieb," povedala Hauglandová o vyhostení ruských diplomatov.

Rozhodnutie Nórska predstavuje doteraz najväčšie vyhostenie ruských diplomatov a je najnovším zo série takýchto krokov západných krajín od začiatku rozsiahlej ruskej agresie na Ukrajine. Rusko vo štvrtok uviedlo, že na vyhostenie bude reagovať.

Nórsko, člen NATO, má spoločnú hranicu s Ruskom v Arktíde. Od začiatku vojny na Ukrajine posilnilo bezpečnosť, najmä v okolí svojich ropných a plynových zariadení, keďže je v súčasnosti po poklese ruských dodávok hlavným dodávateľom plynu do Európy.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. apríl 2024 00:27