StoryEditor

Na cestu do Ázie s českým premiérom Fialou vyrazí 30-členná podnikateľská delegácia

14.04.2023, 15:58
Autor:
ČTKČTK

"Ide o cestu do najväčšieho počtu krajín v rámci jednej podnikateľskej misie Hospodárskej komory vôbec. Všetky navštívené štáty pritom poskytujú pre tunajšie firmy z viacerých odborov veľký potenciál," uviedol prezident Hospodárskej komory Česka.

Delegácia 30 podnikateľov sa zúčastní na ceste na Filipíny, do Indonézie, Singapuru, Kazachstanu a Uzbekistanu, ktorá sa v dňoch 15. až 25. apríla uskutoční pod vedením českého premiéra Petra Fialu. Zastúpení budú napríklad výrobcovia leteckej techniky, technológií na ochranu osobných údajov a dokladov alebo bezpečnostných systémov, zbrojárske či strojárske firmy a vývojári softvérov. Do Ázie pôjdu tiež zástupcovia Hospodárskej komory Česka, Exportnej garančnej poisťovacej spoločnosti a Českej exportnej banky. Vyplýva to z tlačovej správy Hospodárskej komory Česka.

"Ide o cestu do najväčšieho počtu krajín v rámci jednej podnikateľskej misie Hospodárskej komory Česka vôbec. Všetky navštívené štáty pritom poskytujú pre tunajšie firmy z radu odborov veľký potenciál, aby mohli svoje projekty v ázijskom regióne rozvíjať," uviedol prezident Hospodárskej komory Česka Vladimír Dlouhý.

Na ceste sa uskutoční množstvo bilaterálnych rokovaní alebo podnikateľských fór, stojí v správe. Napríklad v Kazachstane budú české zbrojárske firmy o spolupráci rokovať so zástupcami miestneho ministerstva priemyslu a inovácií alebo vedením rezortu obrany. V Hanoji bude naopak na programe stretnutie českých firiem z obranného priemyslu a vietnamských úradov. Hospodárska komora Česka sa na ceste tiež chystá podpísať memorandum o spolupráci s Filipínskou a Indonézskou obchodnou a priemyselnou komorou či Singapurskou biznisovou federáciou, vyplýva zo správy.

Vo Vietname tento rok už podnikatelia boli s ministrom priemyslu a obchodu Jozefom Síkelom. Rokovali tam napríklad o podpore projektu výrobného závodu Škody Auto, ktorý by mal v provincii Kvan Ním spustiť výrobu počas budúceho roka.

EGAP podľa podpredsedu predstavenstva Marka Dlhého poistila do Ázie za posledných 15 rokov vývoz za viac ako 22 miliárd korún. "Všetky vybrané krajiny sú EGAPom dobre poistiteľné a českí vývozcovia aj investori tak tu s nami môžu bezpečne financovať svoje projekty. Električky, turbíny do elektrární či radary patrili k najväčším dodávkam v týchto krajinách. Popri veľkých projektoch však ponúkame riešenie aj pri poisťovaní malých zákaziek," uviedol.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 06:02