StoryEditor

Mikasov úrad upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov

14.04.2023, 12:24
Autor:
TASRTASR

Ide o mydlo značky Igienol, výrobok po holení značky D‘Amaris Solea Men, tekuté krémové mydlá Tesori d‘Oriente, toaletná voda Ralph Lauren.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov.

Do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány v Rumunsku, v Nemecku, vo Francúzsku a v Taliansku. Informoval o tom Marek Eliáš z komunikačného odboru úradu.

Ide o mydlo značky Igienol, výrobok po holení značky D‘Amaris Solea Men, tekuté krémové mydlá Tesori d‘Oriente, toaletná voda Ralph Lauren.

Nahlásili aj sprchové gély, sprejový dezodorant a tekuté mydlo značky Borotalco, mydlo značky English home, krém na tvár Elizabeth Arden, kolínske vody a toaletná voda pre mužov značky Free Love, šampón Vidal, krém na tvár Setablu a pleťové sérum Natura Siberica či parfum pre ženy značky Jfenzi.

Výrobky majú v zozname zložiek uvedenú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional, čo je v rozpore s európskymi nariadením o kozmetických výrobkoch. Látka môže poškodiť reprodukčný systém a môže spôsobiť senzibilizáciu pokožky.

Úrad upozornil tiež na sérum na riasy, v ktorom sa nachádza látka Cloprostenol isopropylester. Tá je viazaná na lekársky predpis a výrobok nie je podľa úradu bezpečný.

Upozorňuje aj na mydlo v tvare koláčika značky il mio girasole. Poukázal na jeho tvar, vzhľad, farbu a veľkosť, ktoré sú ľahko zameniteľné s potravinou.

"Z dôvodu zámeny vyššie uvedeného výrobku s potravinou môže dôjsť k požitiu výrobkov, hlavne u malých detí. Malé časti sa dajú ľahko oddeliť a deti si ich môžu vložiť do úst, čo by mohlo znamenať riziko zadusenia, alebo malé časti končiace v tráviacej trubici môžu poškodiť zdravie dieťaťa," uviedol úrad.

01 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 02 - Modified: 2024-03-10 16:46:49 - Feat.: - Title: Úrad verejného zdravotníctva odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde pred začiatkom jari 03 - Modified: 2024-02-14 13:15:58 - Feat.: - Title: Koalícia víta odchod Mikasa, opozícia za tým vidí politické rozhodnutie. Bezprecedentné čistky, reaguje KDH 04 - Modified: 2024-02-14 11:53:06 - Feat.: - Title: Mikas zobral rozhodnutie o svojom odvolaní na vedomie. Novej šéfke hygienikov Červeňovej drží palce 05 - Modified: 2024-02-14 09:35:44 - Feat.: - Title: Dolinková si vybrala náhradu za Mikasa, novou šéfkou hygienikov bude Tatiana Červeňová
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 17:00