StoryEditor

Informačná a kybernetická bezpečnosť verejného sektora by sa mala zlepšiť, tvrdí Remišovej rezort

14.04.2023, 11:43
Autor:
TASRTASR

Legislatívna zmena má znížiť byrokratickú záťaž a upravuje aj zákon o e-Governmente. To má priniesť napríklad jednoduchšie pravidlá pre vytváranie elektronických formulárov, vysvetlilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Kybernetická a informačná bezpečnosť verejného sektora by sa mala zlepšiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o informačných technológiách vo verejnej správe, ktorý v piatok schválila vláda.

Predložila ho podpredsedníčka vlády a dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí). Z predkladacej správy vyplýva, že právna úprava jasnejšie vymedzuje zákon o ITVS, aby nedochádzalo k rozdielnym interpretáciám.

Predstavitelia MIRRI spresnili, že úprava dopĺňa jednoznačnejšie vymedzenie používať jednotný dizajnový manuál pre webové sídla a elektronické služby. Podľa predkladacej správy je cieľom zjednotiť používateľské rozhrania a spôsob komunikácie s používateľom pri poskytovaní elektronických služieb, a to aj vo vzťahu k vyhláške Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie o elektronizácii agendy verejnej správy.

Predkladateľka doplnila, že novela zákona má ďalej spresniť kompetencie vládnej jednotky pre riešenie počítačových incidentov v SR CSIRT a MIRRI. S tým súvisí úprava vzťahov medzi zákonom o ITVS a zákonom o kybernetickej bezpečnosti. Ministerstvo investícií dodalo, že úprava zavádza aj jednoznačný postup pri nahlasovaní kybernetických bezpečnostných incidentov.

Legislatívna zmena má tiež znížiť byrokratickú záťaž a upravuje aj zákon o e-Governmente. To má priniesť napríklad jednoduchšie pravidlá pre vytváranie elektronických formulárov, vysvetlilo MIRRI.

Predkladacia správa ďalej uvádza, že legislatívnou zmenou sa tiež spresňuje napríklad stanovenie postupov riešenia kybernetických bezpečnostných incidentov pre všetkých správcov, keďže chýbajú. Odrážajú sa ňou požiadavky vyplývajúce z Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy. Tá sa schválila uznesením vlády zo 14. decembra predminulého roku.

Uzavrela, že predbežná informácia k právnej úprave sa zverejnila vlani od 7. do 24. januára, počas tohto obdobia boli aj konzultácie s podnikateľskými subjektmi. Medzirezortné pripomienkové konanie bolo od 22. decembra minulého roku do 16. januára tohto roka. Návrh zákona nebude predmetom vnútrokomunitárneho pripomienkového konania. Právna úprava bola predmetom rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR 3. apríla tohto roku a následne Legislatívnej rady vlády 5. apríla, ktorej pripomienky sú v návrhu zapracované.

Z dôvodovej správy vyplýva, že účinnosť novely zákona sa navrhuje na začiatku tohto augusta.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 11:30