StoryEditor

Floridskí zákonodarcovia schválili zákaz potratov po šiestom týždni tehotenstva

14.04.2023, 00:01
Autor:
ČTKČTK

Zmena floridskej politiky ohľadom potratov by zároveň mala širší dopad v južných štátoch USA, keďže mnoho žien z okolitých štátov mierilo kvôli potratu práve na Floridu.

Floridskými republikánmi ovládaný zákonodarný zbor dnes schválil zákaz potratov po šiestom týždni tehotenstva, píše agentúra AP. Zároveň pripomína, že návrh má podporu republikánskeho floridského guvernéra Rona DeSantisa, ktorý sa podľa médií pripravuje na kandidatúru v prezidentských voľbách na budúci rok. Demokrati a skupiny bojujúce za práva na potrat tvrdia, že floridský návrh by zakázal takmer všetky potraty, pretože mnoho žien v šiestom týždni ešte nevie, že sú tehotné. Biely dom rozhodnutie floridských zákonodarcov ostro kritizoval.

Teraz sú na Floride potraty zakázané po 15. týždni tehotenstva. Návrh zákazu potratov po šiestom týždni bol dnes schválený floridskou Snemovňou reprezentantov v pomere 70 ku 40. Floridským štátnym Senátom prešiel 26 ku 13 hlasom už 3. apríla, pripomína agentúra Reuters.

Novela stanovuje výnimky v prípadoch, keď je potrebné zachrániť život žene. Potraty v prípade tehotenstva spojeného so znásilnením alebo incestou by boli povolené do 15. týždňa tehotenstva, ak by žena mala potrebné dokumenty, napríklad v podobe policajnej správy či súdneho rozhodnutia. DeSantis označil spomínané ustanovenia za rozumné a očakáva sa, že zákon podpíše.

image

Súd v Texase pozastavil povolenie lieku na ukončenie tehotenstva

Zákaz umelého prerušenia tehotenstva na Floride po šiestom týždni by podľa AP pre DeSantisa mohol znamenať kľúčový politický úspech v republikánskych primárkach. Agentúra Reuters ale píše, že zákaz nesie aj svoje riziká, keďže prieskumy verejnej mienky trvalo ukazujú, že väčšina Američanov vo väčšine prípadov podporuje legálne potraty.

Zmena floridskej politiky ohľadom potratov by zároveň mala širší dopad v južných štátoch USA, keďže mnoho žien z okolitých štátov mierilo kvôli potratu práve na Floridu. Americký najvyšší súd totiž vlani v júni zrušil federálne právo na potrat, ktoré vychádzalo z verdiktu v procese označovanom ako Roeová verzus Wade z roku 1973, a ponechal rozhodnutie na jednotlivých štátoch. Alabama, Louisiana a Mississippi zakázali potraty vo všetkých fázach tehotenstva, zatiaľ čo Georgia zakazuje zákrok po zistení srdcovej činnosti, čo je okolo šiesteho týždňa.

image

Macron sľubuje predloženie návrhu o ústavnom práve na interrupciu. Rozhodnutie bude nezvratné

Rozhodnutie floridských zákonodarcov dnes ostro kritizoval Biely dom ako "extrémne a nebezpečné". "Tento zákaz je v rozpore so základnými slobodami a vymyká sa názorom úplnej väčšiny obyvateľov Floridy i celých Spojených štátov," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa amerického prezidenta Karine Jean-Pierreová. Zákaz by podľa nej dopadol nielen na štyri milióny žien na Floride, ale tiež na ďalších 15 miliónov žien v reprodukčnom veku, ktoré žijú v južanských štátoch, kde sú potraty zakázané. "Američania požadujú slobodu rozhodovať o svojom tele bez zásahov štátu. Napriek tomu republikánski volení predstavitelia pokračujú vo svojom úsilí o likvidáciu našich základných slobôd, "dodala Jean-pierreová.

01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 03 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 04 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 05 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 14:59