StoryEditor

EÚ doručila na Ukrajinu takmer 170 darovaných generátorov

13.04.2023, 13:26
Autor:
TASRTASR

V rámci podobných dodávok už bolo Kyjevu doručených celkovo asi 3-tisíc generátorov.

Na Ukrajinu dorazila ďalšia dodávka núdzovej energetickej podpory koordinovaná prostredníctvom schémy EÚ pre súkromných darcov. Celkovo 169 generátorov v hodnote 1,95 milióna eur poskytnutých nadáciou Minderoo z Austrálie bolo prepravených na Ukrajinu prostredníctvom centra rescEU v Poľsku.

EÚ už skoordinovala už viacero takýchto dodávok, v rámci ktorých bolo na Ukrajinu celkovo zaslaných približne 3-tisíc generátorov v rámci darov od členských štátov, súkromného sektora, tretích krajín a tiež z vlastných rezerv rescEU.

Únia zároveň poskytla Poľsku 114,9 milióna eur na nákup súčiastok a zariadení pre generátory pre novovytvorenú rezervu rescEU, ktorá je určená nielen na podporu ukrajinského energetického sektora, ale aj na riešenie prípadných energetických potrieb iných krajín zasiahnutých ruskou vojnou na Ukrajine.

Generátory, ktoré prúdia na Ukrajinu cez systém EÚ sú rôzneho typu - od menších, ktoré sú schopné napájať domácnosti, až po oveľa väčšie modely vhodné na udržiavanie prevádzky verejných budov a dôležitých služieb, ako sú nemocnice a ústredné vykurovanie.

EÚ od začiatku vojny vyčlenila už 630 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu a zaistila vyše 87-tisíc ton nepeňažnej pomoci poskytnutej prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 01:28