StoryEditor

Ruská Duma vrátila autorom návrh zákona o treste smrti, traja z nich už nežijú

13.04.2023, 13:13
Autor:
TASRTASR

Diskusia o návrate k trestu smrti sa v Rusku oživila po vpáde jeho armády na Ukrajinu.

Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, sa rozhodla vrátiť autorom návrh zákona na odstránenie trestu smrti z trestného zákonníka. Návrh bol predložený ešte v roku 2001. TASR o tom informuje na základe správy stanice Rádio Sloboda (RFE/RL), podľa ktorej traja zo skupiny navrhovateľov zákona sú po smrti a ich ďalšia kolegyňa už v parlamente nepôsobí.

Trest smrti je v ruskom trestnom zákonníku stále zakotvený, v krajine sa však neuplatňuje z dôvodu moratória, ktorého existenciu potvrdzujú rozhodnutia Ústavného súdu z rokov 1999 a 2009. V danom návrhu zákona sa počítalo s úplným odstránením slovného spojenia "trest smrti" z trestného zákonníka.

Diskusia o návrate k trestu smrti sa v Rusku oživila po vpáde ruskej armády na Ukrajinu. Opakovane s takýmito návrhmi vystúpil podpredseda Bezpečnostnej rady a ruský exprezident Dmitrij Medvedev.

Novým impulzom pre diskusiu bola nedávna vražda prokremeľského vojenského blogera Vladlena Tatarského v centre Petrohradu, po ktorej viacerí vládni predstavitelia a propagandisti vyzvali na zrušenie moratória na trest smrti.

Iniciátormi návrhu zákona boli poslanci z frakcie Zväzu pravicových síl vrátane opozičného lídra Borisa Nemcova, zavraždeného v roku 2015, ako aj autora ekonomických reforiem v Rusku Jegora Gajdara, ktorý zomrel v roku 2009. V roku 2021 zomrel aj ďalší predkladateľ, ľudskoprávny aktivista a sovietsky disident Sergej Kovaľov. Ďalšia navrhovateľka, ekonómka a mentorka v oblasti podnikania Irina Chakamadová, odišla z politiky.

Spomedzi navrhovateľov zákona v politike naďalej pôsobí Pavel Krašeninnikov, ktorý je predsedom ústavného výboru Dumy, pričom v súčasnosti je členom vládnucej strany Jednotné Rusko.

Vrátenie návrhu zákona autorom Duma zdôvodnila formálnymi požiadavkami vyplývajúcimi z rokovacieho poriadku a snahou zbaviť sa "pozastavených" návrhov zákonov, ktoré už roky ležia vo výboroch.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 07:08