StoryEditor

Centrálne banky by mali pokračovať v boji proti inflácii napriek rizikám, odkazuje menový fond

12.04.2023, 11:23
Autor:
TASRTASR

Ak nedôjde k šokom, Fed a ECB sú „veľmi blízko vrcholu cyklu zvyšovania úrokov", nechal sa počuť hlavný ekonóm MMF.

Centrálne banky by nemali prestať bojovať proti vysokej inflácii aj napriek rizikám, ktoré sú však "veľmi obmedzené". Uviedol to hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu MMF Pierre-Olivier Gourinchas.

Podľa Gourinchasa väčšina veľkých centrálnych bánk vrátane amerického Federálneho rezervného systému Fed, Európskej centrálnej banky ECB a Bank of England BoE je už blízko vrcholu svojich cyklov zvyšovania sadzieb.

Možno „budú musieť urobiť trochu viac, ak sa inflácia ukáže byť o niečo vytrvalejšia", ale je pravdepodobné, že po nedávnych finančných turbulenciách dôjde k utlmeniu úverov zo strany komerčných bánk, čo môže viesť k ochladeniu ekonomík bez potreby agresívnejšieho zvyšovania úrokových sadzieb.

Pokiaľ ide o riziká stability, príslušné orgány by ich mali obmedziť s pomocou nástrojov, ktoré boli použité aj po zlyhaní amerických Silicon Valley Bank a Signature Bank, ako sú úverové nástroje centrálnej banky a iné ochranné opatrenia.

Gourinchas ďalej poznamenal, že ak nedôjde k šokom, Fed a ECB sú „veľmi blízko vrcholu cyklu zvyšovania úrokov". Pripomenul však, že tí, ktorí očakávajú rýchly posun späť k uvoľňovaniu úrokových sadzieb, budú pravdepodobne sklamaní.

Gourinchas uviedol, že americká ekonomika sa ukázala ako prekvapivo odolná. Potvrdili to aj silné marcové údaje o trhu práce v USA, ktoré ukázali, že miera nezamestnanosti klesla na historicky najnižšiu úroveň 3,5 percenta.

Domnieva sa tiež, že k určitej korekcii trhu práce „by malo dôjsť", ale nepredpokladá rýchly rast nezamestnanosti. MMF predpovedal Spojeným štátom v roku 2023 rast ekonomiky na úrovni 1,6 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 01:53