StoryEditor

Vláda bude rokovať o riešení bezdomovectva. Na stole je aj prístup k registru právnických osôb

12.04.2023, 07:10
Autor:
TASRTASR

Ministri prerokujú aj návrh rámcovej zmluvy o cezhraničnej spolupráci medzi Rakúskom a Slovenskom v oblasti záchrannej zdravotnej služby.

K údajom vedeným v registri právnických osôb (RPO) by mohli mať po novom automatizovaný prístup aj notári, banky a pobočky zahraničných bánk. Vyplýva to z navrhovanej novely zákona o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci z dielne Štatistického úradu, o ktorej bude v stredu rokovať vláda.

Kabinet na svojej 145. schôdzi má tiež schváliť začiatok obstarávania na zabezpečenie objektu metrológie na letisku Sliač, ktorý má byť súčasťou zázemia a technickej podpory pre prevádzkovanie stíhačiek F-16. Odhadované náklady realizácie sú vo výške necelých sedem miliónov eur s DPH.

V rámci ekonomických bodov rokovania sa má vláda zaoberať návrhom nariadenia, ktoré má v oblasti poľnohospodárstva zjednodušiť administratívu pri žiadostiach o priame podpory z Európskej únie.

Ministri budú tiež schvaľovať návrh prvej cielenej národnej koncepcie prevencie a ukončovania bezdomovstva. Stratégia do roku 2030 definuje globálne i špecifické ciele v kľúčových oblastiach, avizuje integráciu riešení jednotlivých aspektov tohto problému.

Z dielne rezortu práce bude predmetom rokovania vlády aj rámcová stratégia, ktorá má do roku 2030 pomôcť zlepšiť životné podmienky detí v núdzi, v ďalšom bode tiež vízie a strategické ciele, ktoré majú zlepšiť celkovú demografickú situáciu a ochranu rodín.

Vláda prerokuje aj návrh rámcovej zmluvy o cezhraničnej spolupráci medzi Rakúskom a Slovenskom v oblasti záchrannej zdravotnej služby. Na základe tejto dohody by mohli slovenské a rakúske záchranky v prípade potreby súčinne poskytovať pomoc na území Bratislavského i Trnavského kraja a tiež v rakúskych spolkových krajinách Dolné Rakúsko, Burgenland i Viedeň.

Exekutíva má dať zelenú aj vzniku prírodnej rezervácie Homoľa a chránených areálov Pramenná oblasť Rimavy a Tisovský kras. Ministerstvo životného prostredia vláde navrhuje schváliť nové chránené oblasti k 1. máju.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 08:33