StoryEditor

SaS žiada mimoriadny zdravotnícky výbor k plánu obnovy. Rokovať chcú aj o Rázsochách

11.04.2023, 14:26
Autor:
TASRTASR

Podľa poslankyne Jany Bittó Cigánikovej visí vo vzduchu podozrenie, že sa míľniky Plánu obnovy a odolnosti v prípade nemocnice Rázsochy nestihnú.

Strana Sloboda a Solidarita SaS žiada mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo. Témou má byť rozdelenie finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti pre nemocnice i stav napĺňania hlavných míľnikov projektu nemocnice Rázsochy.

Poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková upozorňuje na ohrozenie financií v súvislosti s výstavbou bratislavskej nemocnice Rázsochy. Dočasne poverenej vláde vyčíta „váhavosť" v otázke financovania modernizácie slovenského zdravotníctva.

„Vo vzduchu už dlhšie visí podozrenie, že sa míľniky Plánu obnovy a odolnosti v prípade nemocnice Rázsochy nestihnú, keďže v mnohých oblastiach už dnes meškajú. Nepomáha ani krízové riadenie zo strany Národnej implementačnej a koordinačnej autority (NIKA)," tvrdí Bittó Cigániková.

Skonštatovala, že rezort zdravotníctva už vyše mesiaca audituje výsledky súťaže veľkých infraštruktúrnych projektov z plánu obnovy vyhlásených ešte začiatkom marca.

„Štát mešká už rok a pol v rozdelení celého balíka peňazí a zároveň nepochopiteľne dlho trvá audit, ktorý nariadil Eduard Heger, pričom každú chvíľu sľubuje zverejniť jeho výsledky. Prijímatelia majú menej ako rok na prípravu projektu a realizáciu verejného obstarávania. Míľnik 1Q24 sa tak stáva nerealizovateľným," vyhlásila.

SaS dodala, že pod návrh na zvolanie výboru sa podpísali aj Zuzana Šebová (Sme rodina), Richard Raši (Hlas-SD) a Tomáš Lehotský (SaS). Na zasadnutí očakáva aj účasť zodpovedných členov vlády a ďalších.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 06:27