StoryEditor

Stráž prírody a Inšpekcia si budú môcť vymieňať údaje cez nový informačný systém

11.04.2023, 11:16
Autor:
TASRTASR

Inšpekcia vďaka systému dokáže so strážou prírody úzko spolupracovať na riešení protiprávneho konania prednostne na úseku ochrany prírody a krajiny, povedal hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

Členovia stráže prírody, ich koordinátori a inšpektori životného prostredia si budú môcť vymieňať informácie prostredníctvom nového informačného systému. Zároveň má slúžiť na zefektívnenie riadenia a koordináciu činnosti stráže prírody. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Dávid Vido.

"SIŽP vďaka systému dokáže so strážou prírody úzko spolupracovať na riešení protiprávneho konania prednostne na úseku ochrany prírody a krajiny," povedal Vido. Do budúcna ho chcú prepojiť aj s inými útvarmi inšpekcie.

Hovorca priblížil, že stráž prírody sa dlhodobo zanedbávala a nebol prehľad o jej činnosti. "Naši zamestnanci pociťovali absenciu jednoduchého spôsobu koordinácie medzi našou inštitúciou a samotnými strážcami prírody prítomnými v teréne," poukázal.

image

Diaľničiari budú pykať za bezdôvodné obohatenie pri Višňovom. Finálny účet pôjde do miliónov

Členovia stráže prírody nemali prístup do databázy už uložených pokút a vinníkov. Nový informačný systém im podľa Vida teraz okamžite poskytuje údaje, vďaka ktorým je možné účinnejšie posudzovať jednotlivé delikty. "Súčasná situácia v štátnej správe v oblasti starostlivosti o životné prostredie je neprehľadná a komplikovaná. Vytvorením informačného systému sa do praxe zavádzajú niektoré opatrenia vyplývajúce zo strategického materiálu Koncepcia boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti," priblížil.

Informačný systém začal fungovať v roku 2021, odvtedy prešiel aktualizáciou a rozšírením funkcionalít. Vlani bol zaregistrovaný v centrálnom metainformačnom systéme verejnej správy a pilotne do jeho prevádzky zapojili aj niektoré pracoviská SIŽP. "Momentálne je v plnej prevádzke a postupne pripájame do systému všetky naše inšpektoráty. Zároveň naďalej pracujeme na jeho prepojení aj s inými databázami verejnej správy," uviedol hovorca.

Systém vyvinula inšpekcia interne vo svojej réžii. Na projekte sa zároveň spolupodieľali vysokoškolskí študenti, s ktorými SIŽP naďalej spolupracuje.

01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 03 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy? 04 - Modified: 2024-02-26 11:36:42 - Feat.: - Title: Mali byť ekologické, vyvolali však opačné správanie. Akú stopu za sebou nechávajú trendové hrnčeky? 05 - Modified: 2024-02-25 21:47:53 - Feat.: - Title: Boj o čisté nebo. Nulové emisie uhlíka alebo udržateľné palivo v leteckom priemysle?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 22:19