StoryEditor

Nemecký automobilový priemysel dosiahol rekordné tržby. Zvýšili sa o 28 percent

09.04.2023, 22:21
Autor:
TASRTASR

Celkový počet zamestnancov v automobilovom odvetví v Nemecku klesol o 1,5 percenta na 786-tisíc.

Nemecký automobilový priemysel v roku 2022 zvýšil tržby o 23 percent na rekordných 506,2 miliardy eur. Nová štúdia poradenskej spoločnosti Ernst & Young EY zároveň ukázala, že z pohľadu tempa rastu tržieb výrobcovia opäť zväčšili náskok pred dodávateľmi komponentov. TASR o tom informuje na základe správy, ktorú priniesla v nedeľu agentúra DPA.

Nemeckí výrobcovia áut v uplynulom roku zvýšili tržby o 28 percent, dodávatelia iba o 6 percent. Celkový počet zamestnancov v automobilovom odvetví klesol o 1,5 percenta na 786-tisíc, pričom sa znižoval štvrtý rok po sebe. U výrobcov zamestnanosť posilnila mierne o jedno percento, kým dodávatelia evidovali pokles o 6 percent.

EY si nepomer vysvetľuje tým, že automobilky stále viac preberajú výrobu batérií a motorov pre elektromobily do vlastných rúk, uzatvárajú partnerstvá s výrobcami batérií a menej sa spoliehajú na tradičných dodávateľov. V procese transformácie smerom k elektromobilite sa v automobilovom odvetví zároveň vyostrujú spory o podmienky dodávok a ceny, v ktorých dodávatelia často ťahajú za kratší koniec.

U výrobcov áut EY v aktuálnom roku očakáva prinajlepšom stabilný rast zamestnanosti, kým medzi distribútormi by sa mali počty zamestnancov ďalej znižovať,

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 23:08