StoryEditor

Izrael odmietol tvrdenia, že Mossad podporil protivládne protesty

09.04.2023, 19:27
Autor:
ČTKČTK

Izraelský premiér minulý týždeň rozhodol, že prerokovanie reformy zatiaľ odloží, aby umožnil rokovania o kompromise s opozičnými stranami.

Izraelská vláda dnes odmietla tvrdenia obsiahnuté v dokumentoch údajne uniknutých z Pentagónu, že velitelia izraelskej tajnej služby Mossad podporovali celoštátne protesty proti izraelskej reforme súdnictva. Informovala o tom agentúra Reuters. Reformu presadzuje vláda premiéra Benjamina Netanjahua.

Americké noviny The New York Times v sobotu zverejnil informácie z 1. marca pochádzajúce údajne od spravodajských zložiek, v ktorých sa píše, že vedenie Mossadu povzbudzovalo svojich zamestnancov a izraelských občanov, aby sa zapojili do masových protestov. Ako denník poznamenal, uniknuté dokumenty vyzerajú autenticky, avšak to neznamená, že informácie v nich sú presné a správne.

Úrad izraelského premiéra dnes vo svojom vyhlásení uviedol, že ide o správu "lživú a ničím nepodloženú". "Mossad a jeho vysokí predstavitelia nepodporovali a nepodporujú zamestnancov agentúry, aby sa zúčastnili na demonštráciách proti vláde, politických demonštráciách či akejkoľvek inej politickej aktivity," dodal úrad.

Reforma, ktorá by vládnej koalícii poskytla kontrolu nad vymenovaním sudcov najvyššieho súdu a umožnila prehlasovať súdne rozhodnutie jednoduchou parlamentnou väčšinou, vyvoláva v Izraeli masové protesty od januára. Kritici považujú snahu vlády za ohrozenie nezávislosti justície a za pokus o právny prevrat. Zástancovia tvrdia, že sa usiluje o menej elitárskych a intervenčných sudcov.

Izraelský premiér minulý týždeň rozhodol, že prerokovanie reformy zatiaľ odloží, aby umožnil rokovania o kompromise s opozičnými stranami. Rozhodnutie prijal po rozsiahlych domácich nepokojoch a po vyjadrení nesúhlasu z Washingtonu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 00:51