StoryEditor

Ťažbu ropy sme znížili o 700-tisíc barelov denne, tvrdí Kremeľ

09.04.2023, 18:02
Autor:
TASRTASR

Rusko vyhlásilo, že v období od marca do decembra obmedzí ťažbu len ropy o 500-tisíc barelov denne.

Rusko tvrdí, že v marci znížilo ťažbu ropy o 700-tisíc barelov (1 barel = 159 litrov) denne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Podľa ruského ministerstva energetiky Rusko v minulom mesiaci skresalo svoju produkciu ropy o približne 700-tisíc barelov denne, uviedol zdroj oboznámený s údajmi.

Toto číslo však nie je v súlade s údajmi o marcovom exporte po mori a o dodávkach domácim rafinériám, čo zvyšuje neistotu, koľko ropy Rusko skutočne produkuje.

Kremeľ vyhlásil, že v období od marca do decembra obmedzí ťažbu len ropy o 500-tisíc barelov denne. Toto zníženie malo byť odvetou za západné reštrikcie a cenový strop na ruskú ropu, ktorý zaviedla skupina siedmich najvyspelejších krajín G7. Podľa údajov ruského ministerstva energetiky však bola redukcia ťažby o 40 percent vyššia.

Osem členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu OPEC vrátane lídra kartelu Saudskej Arábie súhlasilo, že sa od mája pridajú k dobrovoľnému obmedzeniu ťažby. Zníženie produkcie má podľa nich stabilizovať globálny trh.

Toto prekvapivé rozhodnutie spôsobilo prudký rast cien čierneho zlata a podľa expertov pripravilo pôdu pre návrat cien ropy na 100 dolárov (91,62 eura) za barel.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 04:41