StoryEditor

Dovoz ukrajinského obilia do Poľska bude zastavený. Stopka potrvá najmenej do júla

09.04.2023, 17:17
Autor:
ČTKČTK

Lacné obilie zaplavuje z Ukrajiny trhy niektorých východoeurópskych krajín, kde spôsobuje miestnym pestovateľom straty.

Dovoz ukrajinského obilia do Poľska bude pozastavený najmenej do júla, uviedol Janusz Kowalski, námestník poľského ministra pôdohospodárstva. Varšava o zastavení exportu obilia s cieľom zmierniť dopad na ceny, informovala už v piatok, vtedy však nebolo jasné, ako dlho by opatrenie malo platiť, poznamenal ukrajinský list The Kyiv Independent.

Ukrajinské obilie sa bude iba prevážať cez Poľsko do tretích krajín a toto opatrenie bude trvať "najmenej do júla", citovala Kowalského poľská televízna stanica TVP.

Lacné obilie zaplavuje z Ukrajiny trhy niektorých východoeurópskych krajín, kde spôsobuje miestnym pestovateľom straty. Produkty a potraviny, ktoré sa do Poľska dostávajú, "nesmie poškodzovať poľských farmárov, poľských výrobcov a spôsobiť potravinovú krízu," dodal Kowalski.

Poľskí poľnohospodári kvôli znižovaniu výkupných cien obilia protestovali. Následne kvôli tomu odstúpil poľský minister pôdohospodárstva Henry Kowalczyk.

Protesty organizovali v uplynulých dňoch aj rumunskí a bulharskí poľnohospodári. Dovoz ukrajinského obilia do EÚ je až do júna 2024 oslobodený od ciel. Milióny ton obilia - lacnejšieho ako to, ktoré sa vyprodukuje v EÚ - však skončili na trhoch v susedných krajinách, hoci boli primárne určené pre export mimo EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 04:29