StoryEditor

Český miliardár Kellner bol po havárii helikoptéry najmenej dve hodiny živý

08.04.2023, 21:07
Autor:
ČTKČTK

Na konci marca vdova po podnikateľovi Renáta Kellnerová a jeho deti podali žalobu kvôli usmrteniu z nedbanlivosti na prevádzkovateľa vrtuľníka Soloy Helicopters a ďalšie dve firmy, ktoré zabezpečovali expedíciu.

Český miliardár Petr Kellner bol po havárii vrtuľníka na Aljaške v marci roku 2021 najmenej dve hodiny živý a snažil sa upokojiť ďalšieho preživšieho, Čecha Davida Horvátha. Podľa aljašského denníka Anchorage Daily News to povedala advokátka Horvátha, ktorý ako jediný nakoniec nehodu prežil, Tracey Knutsonová. Kellnerova rodina požiadala súd o prešetrenie nehody a možného meškania v záchranných prácach.

Knutsonová uviedla, že jej Horváth, ktorého sa ako jediného podarilo zachrániť, povedal, že Kellner bol nažive aspoň ďalšie dve hodiny po páde vrtuľníka a hľadal vonku satelitný telefón. Horvátha sa snažil Kellner upokojiť. "Hovorili spolu po česky a navzájom si hovorili: ´Neboj sa, nezomrieme v týchto horách. Musia pre nás prísť do hodiny," uviedla Knutsonová. Po páde vrtuľníka bol na žive podľa Horvátha aj horský vodca Gregory Harms, ktorý zomrel zhruba po hodine od havárie.

Na konci marca vdova po podnikateľovi Renáta Kellnerová a jeho deti podali žalobu kvôli usmrteniu z nedbanlivosti na prevádzkovateľa vrtuľníka Soloy Helicopters a ďalšie dve firmy, ktoré zabezpečovali expedíciu, počas ktorej Kellner zomrel. Podľa textu žaloby sa po páde vrtuľníka neaktivovalo zariadenie, ktoré malo o nehode a polohe helikoptéry okamžite informovať. Kvôli tomu vznikla omeškanie v začatí pátracej a záchrannej akcie.

Podľa žaloby Kellner mohol pád prežiť, ak by zariadenie fungovalo v poriadku a záchranná akcia by začala včas. "Kellner bol ťažko zranený, ale prežil počiatočný náraz a bol živý a pri zmysloch po nehode," tvrdí žaloba, ktorá bližšie nespresňuje povahu zranení.

Podľa aljašského denníka sa očakáva, že úrady zverejnia oficiálnu správu z vyšetrovania počas leta.

Okrem Kellnera prišli pri havárii z 27. marca o život aj tréner snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dvaja horskí vodcovia: Gregory Harms a Sean McManamy. Nehodu prežil len Horváth, ktorého z vraku dostali záchranári až asi šesť hodín po nehode, v oblasti pritom panovali teploty hlboko pod nulou. Horváth vlani zažaloval firmu Soloy Helicopters, ktorá vrtuľník prevádzkovala. Taktiež tvrdí, že spoločnosť reagovala na haváriu príliš neskoro. Podľa jeho advokátky tak firma zapríčinila smrť ďalších dvoch ľudí. Spoločnosť žaloby nekomentovala.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 17:25