StoryEditor

Budaj apeluje na dodržiavanie dohôd pri delimitácii majetku

06.04.2023, 15:18
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť Lesy priblížila, že sa pripravujú na možnosti dočasného presunu stáda norika z muránskej Veľkej lúky do Národného žrebčína v Topoľčiankach.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj apeluje na dodržiavanie dohôd pri delimitácii majetku v národných parkoch. Ich súčasťou je aj zachovanie chovu norika muránskeho v Národnom parku (NP) Muránska planina. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti.

Správa Muránska planina sa zaviazala zrenovovať a bezplatne prenechať stajne na chov norika muránskeho pre štátny podnik Lesy SR.

"Tam je on doma. Je to kôň určený na vysokohorské podmienky a sťahovanie dreva. Je to súčasť génia loci Muránskej planiny," poznamenal minister.

NP bude prispievať státisícami eur na chov norika. Doteraz ho podľa Budaja envirorezort takto nikdy nedotoval. Bude tiež bezplatne poskytovať pašu a stajne, ktoré treba opraviť. "To všetko NP Muránska planina spraví, aby tam tento prvok ostal," povedal.

Lesy vo štvrtok priblížili, že sa pripravujú na možnosti dočasného presunu stáda norika z muránskej Veľkej lúky do Národného žrebčína v Topoľčiankach. Ide celkom o 43 žrebcov a valachov. "Dôvodom tohto kroku je nenaplnenie podmienok spolupráce zo strany Správy NP Muránska planina pri zabezpečení spoločnej starostlivosti o chov koní v zmysle podmienok dohodnutých v delimitačnom protokole," uviedla vedúca odboru komunikácie Lesov SR Daša Makanová.

Štátny podnik tvrdí, že medzi ním a správou NP nedošlo k podpisu dohody o zabezpečení chovu koní a právnym úkonom, ktoré by mu umožnili využívať pozemky a stavby na muránskej Veľkej lúke. Chov plemenného stáda budú aj naďalej Lesy SR zabezpečovať na hospodárskom dvore v Dobšinej.

Presun stáda norika muránskeho typu z Veľkej lúky na Muránskej planine do Národného žrebčína v Topoľčiankach oznámilo tento týždeň Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Argumentuje, že envirorezort po prevode majetkov do Správy NP Muránska planina neprevzalo kone ani personál, ktorý sa o ne stará.

Kone plemena norika muránskeho typu sú špeciálne vyšľachtené na prácu v náročnom lesnom teréne a pri lesných prácach, ktoré umožňujú starostlivosť o lesy. Ako šľachtiteľský chov bol norik muránskeho typu uznaný v roku 1995, tradícia jeho chovu na Muránskej planine siaha do roku 1950.

01 - Modified: 2024-02-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Skončí toxická zemina z východu Slovenska v zahraničí? Taraba rieši, čo s biľagom z minulosti 02 - Modified: 2024-01-17 22:46:38 - Feat.: - Title: Minister Taraba podal trestné oznámenie na predošlé vedenie envirorezortu 03 - Modified: 2023-11-28 11:35:46 - Feat.: - Title: Slovensko ako Dánsko? Taraba chce nové spaľovne, rozhodnutie o jednej novej je už na spadnutie 04 - Modified: 2023-11-16 12:02:49 - Feat.: - Title: Vrakunská skládka ako dedičstvo po Budajovi? Hrozbu pre pitnú vodu brzdia pozemky 05 - Modified: 2023-08-25 19:16:26 - Feat.: - Title: Demokrati tvrdia, že Zväz odpadového priemyslu zavádza. Kritizuje Budajove ministrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 17:12