StoryEditor

Čína odsúdila stretnutie McCarthyho s taiwanskou prezidentkou v USA

06.04.2023, 07:11
Autor:
TASRTASR

Prezidentka Taiwanu sa v stredu stretla s delegáciou amerických politikov vedenou Kevinom McCarthym v priestoroch Prezidentskej knižnice Ronalda Reagana v Simi Valley neďaleko Los Angeles.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok odsúdilo stretnutie predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevina McCarthyho s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen v Kalifornii. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na čínsku tlačovú agentúru Sinchua.

Prezidentka Taiwanu sa v stredu stretla s delegáciou amerických politikov vedenou McCarthym v priestoroch Prezidentskej knižnice Ronalda Reagana v Simi Valley neďaleko Los Angeles.

"V reakcii na vážne a mylné činy tajnej dohody medzi Spojenými štátmi a Taiwanom prijme Čína rozhodné a účinné opatrenia na ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti," uviedol čínsky rezort diplomacie vo vyhlásení.

Ministerstvo dodalo, že stredajšie stretnutie "hrubo porušilo princíp jednej Číny". Odkazovalo tak na princíp, na základe ktorého Peking nedovoľuje krajinám, s ktorými má diplomatické vzťahy, aby udržiavali oficiálne väzby s Taiwanom.

Touto politikou sa dlhodobo oficiálne riadi aj Washington. I napriek tomu však Tchaj-peju poskytuje ekonomickú a vojenskú podporu, čo vyvoláva napätie v americko-čínskych vzťahoch.

"Otázka Taiwanu je v samom jadre kľúčových záujmov Číny a je prvou ‘červenou čiarou‘, ktorá nesmie byť prekročená vo vzťahoch medzi Čínou a USA," píše sa vo vyhlásení čínskeho rezortu diplomacie.

Stretnutie McCarthyho s Cchaj odsúdilo aj čínske ministerstvo obrany. "Dôrazne sa staviame proti všetkým formám oficiálnej interakcie medzi Spojenými štátmi a Taiwanom," citovala Sinchua vyhlásenie rezortu obrany.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia i napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom kontrolu, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily.

01 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 04 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 05 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 20:21