StoryEditor

Pellegrini: Slovensko sa stratilo, potrebuje zásadnú politickú zmenu

05.04.2023, 16:07
Autor:
TASRTASR

Prvou zásadnou zmenou je podľa neho potreba mať opäť stabilnú, profesionálnu a dobre pripravenú vládu. "Druhá zmena je, že musíme zmeniť spôsob riadenia tohto štátu, modernizovať vládnutie," povedal Pellegrini.

Slovensko sa po tridsiatich rokoch existencie na svojej ceste stratilo a potrebuje zásadnú kvalitatívnu zmenu v riadení štátu. V TASR TV to povedal predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. V približovaní sa životnej úrovni Európskej únie je podľa neho Slovensko na tom horšie, ako keď v roku 2020 odovzdával moc Igorovi Matovičovi (OĽANO).

Prvou zásadnou zmenou je podľa neho potreba mať opäť stabilnú, profesionálnu a dobre pripravenú vládu. "Druhá zmena je, že musíme zmeniť spôsob riadenia tohto štátu, modernizovať vládnutie," povedal Pellegrini.

Tvrdí, že pandémia koronavírusu, ekonomická aj energetická kríza ukázali nízku schopnosť štátu pomôcť v kritickej chvíli občanom. Štát má mať podľa neho vytvorené automatické mechanizmy na pomoc občanom v kríze.

Hlas-SD preto rozbehol Národnú petíciu za zmenu, ktorou zbiera podporu na posilnenie úlohy štátu vo vybraných segmentoch ekonomiky.

"Sú oblasti, kde som presvedčený, že silná ruka štátu byť musí, alebo sa tam musí vrátiť, ak tam nie je. A to je energetika, potravinová bezpečnosť a je to napríklad aj oblasť zdravotníctva," konštatoval Pellegrini.

Na otázku, ako chce pozíciu štátu posilniť, odpovedal, že v niektorých prípadoch stačí viac využívať inštitúty zakotvené v existujúcich privatizačných zmluvách, inde by bolo potrebné posilniť reguláciu alebo hľadať cesty na zvýšenie štátneho podielu vo vlastníctve strategických podnikov.

      Za dlhodobý problém Slovenska považuje prehnaný dôraz na kontrolu procesov a malý na dosiahnutie vytýčeného cieľa. "Úradníci sú najspokojnejší, keď im v spisoch pasujú všetky papiere a je im jedno, či dosiahli výsledok," povedal. Príkladom podľa neho môže byť výstavba nemocnice Rázsochy, ktorá sa pôvodne mala stavať z Plánu obnovy, ale vzhľadom na stratený čas to už nepovažuje za reálne.

       Sklon plošne rušiť rozbehnuté projekty predchádzajúcej vlády považuje za škodlivý a v prípade účasti v novej vláde chce Pelegrini v perspektívnych projektoch z Plánu obnovy pokračovať. "Táto vláda všetko zastavila, ale sama nedoručila ľuďom ani jeden projekt, ktorý by aj dokončila," doplnil.

      Upozornil tiež, že nová vláda bude konfrontovaná s potrebou konsolidácie verejných financií. Konsolidácia by však podľa neho mala byť postupná a čo najviac postavená na raste ekonomiky, nie na rušení sociálnych opatrení.

 

 

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 04 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 12:09