StoryEditor

Reformy v Gruzínsku momentálne stagnujú, tvrdí Rada Európy

04.04.2023, 23:26
Autor:
TASRTASR

Európska únia vlani v júni odmietla udeliť Gruzínsku štatút kandidátskej krajiny, ktorý získali Ukrajina a Moldavsko.

Reformy v Gruzínsku stagnujú. Naznačila to hodnotiaca správa spoluspravodajcov Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktorá vznikla po ich trojdňovej návšteve tejto krajiny.

Správu predložili francúzsky poslanec Claude Kern a portugalská poslankyňa Edite Estrelaová. "Gruzínsko je na križovatke na ceste k európskej integrácii. Po vstupe do Rady Európy sa uskutočnili mnohé reformy a dosiahol sa významný pokrok. Ale v tomto dôležitom momente pre vyhliadky Gruzínska na európsku integráciu sa reformný proces zjavne ocitol v slepej uličke," uviedli poslanci vo svojej správe.

Európska únia vlani v júni odmietla udeliť Gruzínsku štatút kandidátskej krajiny, ktorý získali Ukrajina a Moldavsko. EÚ požaduje od gruzínskej strany najmä reformy v súdnictve, volebnom systéme, pokrok v oblasti slobody tlače a boji proti oligarchom.

Začiatkom marca občania Gruzínska masovo demonštrovali proti návrhu zákona o zahraničných agentoch, ktorý napokon parlament v Tbilisi po troch dňoch protestov stiahol. Kritici tohto zákona tvrdia, že jeho text bol inšpirovaný legislatívou používanou v Rusku na potláčanie opozície a mimovládnych organizácií.

Pokiaľ ide o väzneného exprezidenta Michaila Saakašviliho, spravodajcovia RE sa vyslovili za umožnenie prístupu zahraničných lekárov k nemu. Saakašvili je po zhoršení zdravotného stavu hospitalizovaný. Existuje podozrenie, že jeho život je v ohrození — trpí niekoľkými vážnymi chorobami, počas pobytu vo väzení bol vystavený otrave ťažkými kovmi a za sebou má 50-dňovú hladovku na protest proti podmienkam vo väzení.

"Je dôležité odpolitizovať jeho zdravotný stav a konať tak, aby sa všetky zúčastnené strany mohli spoliehať na neutrálne, spoľahlivé a dôveryhodné informácie," zdôraznili Kern a Estrelaová.

Saakašvili bol zatknutý po návrate do Gruzínska po ôsmich rokoch v exile a odpykáva si trest odňatia slobody za zneužitie moci. EÚ a Rada Európy tento rozsudok považujú za politicky motivovaný.

01 - Modified: 2024-04-17 09:32:18 - Feat.: - Title: Slovensko slabo dodržiava odporúčania pre predchádzanie korupcie, tvrdí hlavný protikorupčný orgán Rady Európy 02 - Modified: 2024-03-28 07:49:00 - Feat.: - Title: Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova. Srbsko to odsúdilo 03 - Modified: 2024-03-25 16:36:12 - Feat.: - Title: Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka 04 - Modified: 2024-03-05 20:18:29 - Feat.: - Title: Európskych novinárov často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch, upozorňuje Rada Európy 05 - Modified: 2023-11-13 12:50:05 - Feat.: - Title: Komisárka Rady Európy kritizuje memorandum o azylantoch medzi Talianskom a Albánskom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 06:38