StoryEditor

Remišovej rezort: Vyjadrenia Ledeckého sú prejavom nekompetentnosti a neznalosti

04.04.2023, 21:17
Autor:
TASRTASR

Komunikované výhrady podľa rezortu vychádzajú skôr z nešikovného pokusu o politický boj ako z reálnej znalosti problematiky.

Kritika predstaviteľov strany SaS a poslanca Vladimíra Ledeckého spočíva v základnom nepochopení rozdielov medzi nástrojom na čerpanie eurofondov určených na informatizáciu a nástrojmi na financovanie výstavby domov či na infraštruktúru.

V reakcii na vyjadrenia Ledeckého o podľa neho zbytočnom a predraženom projekte to uviedlo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

"Poslanci SaS hovoria o projekte, ktorý "počíta Rómov". V skutočnosti ide o projekt Úradu vlády, ktorý má komplexne zlepšiť zber a nakladanie s údajmi, ktoré sú nevyhnutné na tvorbu efektívnych verejných politík, zabezpečiť mapovanie štrukturálnych nerovností medzi Rómami a majoritou a vytvárať nevyhnutný základ pre prijímanie strategických rozhodnutí," priblížilo ministerstvo.

Tento projekt zabezpečuje dostupnosť dát, zjednodušuje komunikáciu a zlepšuje prevádzkovú efektivitu, či už na úrovni komunikácie obcí a úradu, ale aj na úrovni sprehľadnenia a analytického využitia údajov. Údaje z platformy sa budú využívať aj pri plánovaní výziev v rámci Programu Slovensko.

"Argumentácia pána Ledeckého o tom, že v 21. storočí by namiesto nevyhnutného moderného analytického digitalizačného nástroja bolo vhodnejšie fungovanie v excelovských tabuľkách, je možno príznačná pre politiku strany SaS, ale v praxi nás vracia do minulého storočia a spôsobuje chaos a komplikácie práve pri tvorbe strategických politík, práci s dátami a využitím na úrovni samospráv, Úradu a celého radu štátnych aj súkromných inštitúcií," dodalo MIRRI.

Komunikované výhrady tak podľa rezortu vychádzajú skôr z nešikovného pokusu o politický boj ako z reálnej znalosti problematiky.

"Cieľom projektu je napĺňať Atlas rómskych komunít údajmi, ktoré aj doteraz máme a ktoré si každý z vás môže pozrieť," vyhlásil v utorok na tlačovej konferencii Ledecký s tým, že Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity dostane na tento účel od MIRRI takmer 900-tisíc eur. Doteraz na to podľa neho stačila pomerne jednoduchá excelovská tabuľka.

"Ja sa pýtam, kto má alebo bude mať z tohto programu úžitok okrem firmy, ktorá ho takmer za milión eur vytvorí? Rómovia to určite nebudú," vyhlásil Ledecký. Pýtal sa tiež, koľko zaplatí štát za realizáciu, prevádzku a servis programu do budúcnosti.

"Myslím si, že tých 900-tisíc eur je úplne zbytočne stratených," dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 23:21