StoryEditor

V Nemecku sa budú konať pochody za mier a proti dodávkam zbraní na Ukrajinu

04.04.2023, 19:16
Autor:
TASRTASR

Cieľom sú podľa predstaviteľov združenia dosiahnutie prímeria na Ukrajine, mierové rokovania a účasť Nemecka na "mierovej iniciatíve Číny.

Vo viac ako 100 nemeckých mestách sa počas veľkonočných sviatkov uskutočnia pochody za mier a proti dodávkam zbraní pre ukrajinské sily brániace sa voči ruskej vojenskej ofenzíve. V utorok to oznámili organizátori plánovaných podujatí, informuje agentúra DPA.

Mottom protivojnových pochodov, ktoré sa budú konať počas nadchádzajúceho víkendu, je "Vyhrať mier - a nie vojnu". Hlavnými témami sú ruská ofenzíva na Ukrajine, nebezpečenstvo jej eskalácie až do rozmerov jadrovej vojny a tiež odpor voči vojenským výdavkom a dodávkam zbraní do konfliktných zón.

"Každodenné umieranie a zabíjanie sa musí konečne skončiť," vyzvala v utorok mierová organizácia Netzwerk Friedenskooperative so sídlom v Bonne. Nemecká vláda musí podľa nej "konečne byť aktívnejšia a spustiť diplomatické iniciatívy".

Cieľom sú podľa predstaviteľov tohto združenia dosiahnutie prímeria na Ukrajine, mierové rokovania a účasť Nemecka na "mierovej iniciatíve Číny.

Peking koncom februára — v období prvého výročia začiatku vojny rozpútanej na Ukrajine Ruskom — zverejnil svoj 12-bodový dokument o "politickom urovnaní" tejto krízy. Vyzval Rusko a Ukrajinu, aby čo najskôr začali mierové rozhovory, a varoval, že v tomto konflikte nesmú byť použité jadrové zbrane.

V nemeckej metropole Berlín sa pochod za mier začne v sobotu o 13.00 hod. v štvrti Wedding. "Už žiadne ďalšie zbrane. Koniec s vojnovým štvaním a sankciami," vyzvali organizátori. Dodali, že Nemecko je podľa nich "súčasťou mašinérie zabíjania" a dodávkami zbraní a "vojnovou rétorikou" je spoluvinné za tisíce mŕtvych na Ukrajine a milióny vysídlených.

Nemecko rovnako ako ďalší spojenci Kyjeva poskytuje ukrajinským silám finančnú i vojenskú podporu.

Medzi ohlásenými rečníkmi, ktorí majú na pochodoch vystúpiť, sú napríklad poslankyňa nemeckého parlamentu Zaklin Nasticová zo strany Ľavica, zástupca odborov Verdi či predseda iniciatívy Naturfreunde Deutschland.

 

 

01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 06:41