StoryEditor

Kosovský exprezident Thaçi na súde vyjadril ľútosť nad obeťami kosovskej vojny

04.04.2023, 14:30
Autor:
ČTKČTK

Thaçi sa od pondelka pred špeciálnym kosovským súdom spovedá z obvinenia, že sa v čase povstania za nezávislosť od Srbska dopustil vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Niekdajší kosovský prezident Hashim Thaçi na dnešnom vypočutí v procese v holandskom Haagu povedal, že cíti "smútok a bolesť" nad všetkými obeťami konfliktu v Kosove z konca minulého tisícročia. Napísala to agentúra Reuters, podľa ktorej Thaçi zároveň vyjadril očakávania, že bude zbavený viny.

Thaçi sa od pondelka pred špeciálnym kosovským súdom umiestneným v Holandsku spolu s ďalšími tromi vedúcimi predstaviteľmi bývalej Kosovskej oslobodzovacej armády (UÇK) spovedá z obvinenia, že sa v čase povstania za nezávislosť od Srbska dopustil vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

"Cítim smútok a bolesť nad všetkými obeťami tejto strašnej vojny bez ohľadu na ich národnosť, náboženstvo alebo politické zmýšľanie," povedal 54-ročný politik v krátkom vyhlásení, ktoré bolo prekladané z albánčiny. Thaçi tiež zopakoval, že je nevinný vo všetkých bodoch obžaloby a že Kosovo stojí "na správnej strane dejín".

Thaçi už v pondelok uviedol, že sa cíti úplne nevinný. Jeho právnici dnes povedali, že neriadil UÇK v čase vojnových zločinov, z ktorých je obvinený. Tieto zločiny boli podľa nich výsledkom nekontrolovanej činnosti miestnych veliteľov. "Hashim Thaçi UÇK neriadil, to miestni velitelia," povedal právnik Gregory Kehoe na druhý deň haagskeho procesu.

Spolu s Thaçim čelí obvineniu tiež bývalý hovorca UÇK a neskôr predseda kosovského parlamentu Jakup Krasniqi, šéf tajnej služby vo vnútri tejto organizácie a neskôr šéf hlavnej opozičnej strany Kadri Veseli a tiež vojenský veliteľ a neskorší minister pre verejný poriadok Rexhep Selimi. Rovnako ako Thaçi aj oni v pondelok pred súdom vyhlásili, že sa cítia byť nevinní.

UÇK v rokoch 1998 až 1999 bojovala proti režimu v Belehrade s cieľom dosiahnuť nezávislosť Kosova od Srbska. Vojna si vyžiadala až 13-tisíc mŕtvych, z väčšiny kosovských Albáncov. Boje sa skončili po 78 dňoch náletov NATO. Kosovo vyhlásilo samostatnosť v roku 2008. Viaceré krajiny ju však doteraz neuznali, a to vrátane Srbska, Číny, Ruska, ale aj piatich krajín Európskej únie.

Prokurátor tribunálu Alex Whiting v pondelok povedal, že obžalovaná štvorica sa podieľala na prenasledovaní politických odporcov a etnických Srbov a Rómov, pričom stovky z nich boli väznené v otrasných podmienkach a 102 bolo zavraždených. Uviedol tiež, že väčšinu obetí konfliktu tvorili etnickí Albánci, ktorí teraz tvoria asi 90 percent obyvateľov Kosova.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-06 13:44:10 - Feat.: - Title: Polícia zadržala na demonštrácii v Haagu klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú 05 - Modified: 2024-04-05 10:54:57 - Feat.: - Title: Napätá atmosféra. Hlavná strana kosovských Srbov vyzýva na bojkot sčítania ľudu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 21:22