StoryEditor

Ukrajina sa dohodla na predĺžení dohody o dovoze plynu s firmou Eustream. Dohoda platí do konca septembra

03.04.2023, 17:18
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina má výrazné zásoby zemného plynu, avšak spotreba prevyšuje ťažbu.

Ukrajinská štátna spoločnosť GTSO sa dohodla so slovenským prepravcom plynu Eustream na predĺžení dohody o dovoze plynu pre Ukrajinu v objeme 42 miliónov metrov kubických denne do 30. septembra. Oznámila to dnes ukrajinská spoločnosť GTSO.

Firmy sa pôvodne dohodli na zvýšení kapacity vývozu na Ukrajinu cez prepojenie v Budinciach až na 42 miliónov metrov kubických vlani vo februári, uviedla agentúra Reuters. Dohoda bola len dočasná, preto je potrebné ju predlžovať.

Ukrajina má značné zásoby zemného plynu, avšak spotreba prevyšuje ťažbu. Krajina je preto nútená plyn dovážať. Ukrajina bývala jedným z hlavných odberateľov ruského plynu, od roku 2015 ale nedováža plyn priamo z Ruska, ale nakupuje ho od krajín EÚ.

Pred ruskou inváziou Ukrajina ročne spotrebovávala zhruba 30 miliárd metrov kubických plynu. V októbri 2021, zhruba štyri mesiace pred začiatkom ruskej invázie, vtedajší šéf plynárenskej spoločnosti Naftogaz povedal, že Ukrajina bude do piatich rokov v produkcii zemného plynu sebestačná.

Eustream, v ktorom má podiel a manažérsku kontrolu skupina Energetický a priemyselný holding podnikateľa Daniela Křetínského, v minulosti prepravoval hlavne ruský plyn cez Slovensko ďalej do západnej Európy.

Po ruskej invázii na Ukrajinu európske krajiny znížili svoju závislosť od ruského plynu tým, že začali dovážať aj skvapalnený zemný plyn LNG alebo plyn z iných krajín.

Eustream sa podieľal na výstavbe nového slovensko-poľského plynovodu, ktorý umožní krajinám strednej a východnej Európy prístup k terminálom na skvapalnený zemný plyn LNG v Poľsku a v Litve, ako aj k plynovodu Baltic Pipe z Nórska.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 12:02