StoryEditor

Stoltenberg víta Zelenského mierový plán a tvrdí, že Putin nechystá mier

03.04.2023, 16:37
Autor:
TASRTASR

Šéf NATO zdôraznil, že víta mierový plán ukrajinského prezidenta, ktorý rešpektuje ústredné princípy Charty OSN a poskytuje základ pre spravodlivý a udržateľný mier.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok pred novinármi v Bruseli uviedol, že víta mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý podľa neho rešpektuje ústredné princípy Charty OSN.

Ako zároveň dodal, nič nenasvedčuje tomu, že sa ruský prezident Vladimir Putin pripravuje na mier, skôr na "ďalšiu vojnu".

Stoltenberg spresnil, že v utorok v rámci dvojdňového pracovného stretnutia ministrov zahraničných vecí členských štátov Severoatlantickej aliancie zasadne výbor NATO – Ukrajina za účasti ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. Spojenci majú diskutovať o vojne na Ukrajine a jej ďalšej podpore zo strany NATO.

"Nevieme, kedy sa táto vojna skončí. Ale keď sa tak stane, budeme musieť urobiť opatrenia, aby Ukrajina mohla odradiť agresora v budúcnosti... Nemôžeme dovoliť, aby Rusko pokračovalo v podkopávaní európskej bezpečnosti," vysvetlil Stoltenberg počas tlačovej konferencie.

Zdôraznil, že víta mierový plán ukrajinského prezidenta, ktorý rešpektuje ústredné princípy Charty OSN a poskytuje základ pre spravodlivý a udržateľný mier.

"Nič však nenasvedčuje tomu, že by sa prezident Putin pripravoval na mier. Pripravuje sa na ďalšiu vojnu. Preto sme jednotní v našom odhodlaní zachovať náš súčasný kurz. A podporovať Ukrajinu, kým to bude potrebné," odkázal šéf Aliancie.

Uviedol, že spojenci doteraz poskytli Ukrajine vojenskú pomoc v celkovej hodnote 65 miliárd eur. "Vítam skutočnosť, že na Ukrajinu začali prichádzať moderné bojové tanky a iné obrnené vozidlá. To môže byť veľmi dôležité na frontových líniách a umožní ukrajinským silám oslobodiť ďalšie územia," opísal situáciu.

Stoltenberg pripomenul, že ministri zahraničných vecí budú opäť diskutovať o posilnení podpory pre Ukrajinu a jej ozbrojené sily, ako aj o podpore ich prechodu od zbraní zo sovietskej éry na vybavenie a doktrínu NATO.

"Naša podpora je dlhodobá. Očakávam, že sa ministri dohodnú na začatí prípravy viacročného programu pre Ukrajinu," povedal Stoltenberg.

Slovensko bude na zasadnutí ministrov zastupovať šéf diplomacie Rastislav Káčer.

01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 00:11