StoryEditor

Súdna rada sa nebude zaoberať hospodárením Najvyššieho správneho súdu

03.04.2023, 13:18
Autor:
TASRTASR

Šéf súdnej rady zdôraznil, že každý orgán verejnej moci vrátane Súdnej rady môže konať len tak, ako mu to dovoľujú jeho výslovne vymedzené kompetencie.

Súdna rada sa nebude zaoberať hospodárením Najvyššieho správneho súdu, keďže nemá takú právomoc. Predseda Súdnej rady Ján Mazák to uviedol v reakcii na návrh členky rady Dany Jelinkovej Dudzíkovej.

"Súdna rada nemá právomoc kontrolovať hospodárnosť nakladania s prostriedkami štátneho rozpočtu. Takú kompetenciu majú len tri orgány verejnej moci, predovšetkým Najvyšší kontrolný úrad a v oblasti verejného obstarávania Úrad pre verejné obstarávanie," zdôvodnil Mazák, prečo nebol tento bod zaradený na aprílové rokovanie.

Zdôraznil, že každý orgán verejnej moci vrátane Súdnej rady môže konať len tak, ako mu to dovoľujú jeho výslovne vymedzené kompetencie.

Jelinková Dudzíková sa odvolávala na medializované informácie o podozreniach, že na Najvyšší správny súd sa nehospodári s verejnými peniazmi účelne a hospodárne. "Nerozumiem postoju predsedu Súdnej rady, keďže Súdna rada má zákonom predpísané kompetencie prijímať opatrenia na posilnenie dôvery verejnosti," podotkla.

Vedúca kancelárie súdu Zuzana Kyjac napriek tomu vyjadrila ochotu zodpovedať Súdnej rade všetky otázky týkajúce sa hospodárenia a výdavkov súdu. "Vedenie NSS SR, teda predseda a podpredseda súdu uvádzajú, že Kancelárii NSS SR vo veci hospodárenia s verejnými prostriedkami vyjadrujú plnú podporu a rovnako sú pripravení odpovedať na akékoľvek otázky členiek a členov Súdnej rady," uvádza sa na webe Najvyšší správny súd.

Členka Súdnej rady Jelinková Dudzíková tiež poukázala na to, že na marcovom okrúhlom stole o posudzovaní integrity a etických štandardov pri výbere sudcov a sudkýň sa mali zúčastniť okrem predsedu rady aj členovia Lucia Berdisová a Andrej Majerník.

Podľa Jelinkovej Dudzíkovej zastúpenie na uvedenom stretnutí nepredstavuje výsledok kolektívnej vôle a nešlo o oficiálne zastúpenie Súdnej rady. Názory prezentované na uvedenom stretnutí nie sú podľa nej názormi Súdnej rady. "Nerovnaké zaobchádzanie s členmi Súdnej rady, spočívajúce v rozdielnom prístupe k informáciám je dôkazom, že demokracia a právny štát na pôde Súdnej rady bojujú o prežitie," podotkla.

Mazák reagoval, že na okrúhly stôl bol osobne pozvaný jeho usporiadateľmi, a preto nevidí dôvod, aby o pozvánke na meno rozhodovala Súdna rada.

"To platí aj pre Luciu Berdisovú a Andreja Majerníka. Nikto z nás netvrdil, že naše názory sú názormi Súdnej rady a, samozrejme, ani nemôžu byť," uviedol. Tvrdenie o nerovnakom prístupe k informáciám je podľa neho postavené na absurdnej predstave, "že osobnú pozvánku predložím Súdnej rade a tá uznesením rozhodne, že na moju pozvánku, bez rešpektovania vôle organizátorov, pôjde tretia, nepozvaná osoba a predloží, namiesto pozvánky, uznesenie Súdnej rady", dodal s tým, že takto to nefunguje nikde a za žiadnych okolností.

01 - Modified: 2024-05-03 11:57:16 - Feat.: - Title: Zistenia k publikácii rezortu spravodlivosti sa majú riešiť na májovom zasadnutí Súdnej rady 02 - Modified: 2024-05-02 19:38:00 - Feat.: - Title: Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady ešte rokovať. SNS stojí za Harabinom 03 - Modified: 2024-04-30 13:56:36 - Feat.: - Title: Zmeny v Súdnej rade: Smer čaká, že Harabina potopí Hlas. Opozícia sa búri 04 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 05 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 17:05