StoryEditor

Tisíce ľudí v Prištine vyjadrili podporu exprezidentovi, ktorého čaká súd

02.04.2023, 20:02
Autor:
TASRTASR

Hashim Thaci je spolu s ďalšími tromi osobami obvinený z celého radu zločinov vrátane vrážd, mučenia a prenasledovania počas vojny o nezávislosť so Srbskom v rokoch 1998-99.

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v kosovskom hlavnom meste Priština na protest proti súdnemu procesu s bývalým kosovským prezidentom Hashimom Thacim, ktorý sa začne v pondelok v Haagu jeho vystúpením pred medzinárodným súdom pre vojnové zločiny, informovala agentúra AFP. 

Zhromaždenie v Prištine zorganizovala opozičná Demokratická strana Kosova (PDK), ktorú po vojne založil Thaci a ďalší partizánski vodcovia.

Thaci je spolu s ďalšími tromi osobami obvinený z celého radu zločinov vrátane vrážd, mučenia a prenasledovania počas vojny o nezávislosť so Srbskom v rokoch 1998-99.        

Obvinenie voči Thacimu vzniesol Osobitný súd pre Kosovo (KSC), ktorý je financovaný Európskou úniou a je poverený vyšetrovaním vojnových zločinov údajne spáchaných dnes už bývalými partizánmi Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) počas ich vojny proti Srbom.        

Kosovskí Albánci vo veľkej miere odmietajú KSC a domnievajú sa, že tento súd poškvrňuje odkaz veteránov, ktorí za cenu veľkých strát bojovali za nezávislosť Kosova.

Podľa správy Rady Európy z roku 2010 obvinenia proti Thacimu a ostatným obvineným súvisia s údajným únosom a zmiznutím najmenej 100 civilistov, väčšinou Srbov a Rómov, ale aj politických oponentov povstalcov z radov etnických Albáncov.

Po skončení vojny Thaci dlhé roky dominoval politickej scéne mladého štátu, kde zastával funkciu prezidenta a predsedu vlády.

Thaciho popularita vzrástla v roku 2008 - po tom, ako sa angažoval pri vyhlásení nezávislosti Kosova od Srbska.

Srbsko so svojimi spojencami Čínou a Ruskom nikdy neuznalo vyhlásenie nezávislosti Kosova, pripomenula AFP.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 10:50