StoryEditor

Viceprezident ECB upozorňuje na riziká vo finančnom sektore

02.04.2023, 18:15
Autor:
TASRTASR

Luis de Guindos ubezpečuje, že banky v eurozóne majú silné kapitálové a likviditné pozície, ale varoval pred širšími rizikami inde v systéme.

Európska centrálna banka (ECB) monitoruje široké riziká vo finančnom sektore a v prípade potreby zasiahne, aby zachovala stabilitu v eurozóne. Uviedol to v sobotu viceprezident ECB Luis de Guindos na podnikovom fóre Ambrosetti v severnom Taliansku. 

De Guindos zároveň ubezpečil, že banky v eurozóne majú silné kapitálové a likviditné pozície, ale varoval pred širšími rizikami inde v systéme.

"Podľa nášho názoru vo finančnom systéme a v nebankovom finančnom sektore existujú zraniteľné miesta, ktoré rýchlo rástli a zvyšovali riziko v prostredí nízkych úrokových sadzieb," skonštatoval de Guindos, podľa ktorého sú teraz dôležité reformy na riešenie týchto zraniteľných miest.

ECB v minulom roku začala zvyšovať úrokové sadzby, aby sa pokúsila obmedziť rastúcu infláciu. Existujú však obavy, že tieto vyššie náklady na pôžičky prispievajú k otrasom na finančných trhoch.

Podľa de Guindosa celková inflácia v eurozóne tento rok pravdepodobne výrazne klesne, ale dynamika jadrovej inflácie (bez nestálych cien energií a potravín) zostane silná.

"Spätná väzba medzi vyššími ziskovými maržami, vyššími mzdami a vyššími cenami môže predstavovať trvalejšie riziká rastu inflácie," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 07:12