Pápež František počas omše na Kvetnú nedeľu. FOTO: Reuters/Vatican Media
StoryEditor

Pápež sa poďakoval veriacim za ich modlitby počas jeho choroby

02.04.2023, 14:49
Autor:
TASRTASR

Pápež František sa v nedeľu poďakoval veriacim, ktorí sa za neho modlili počas jeho trojdňovej hospitalizácie v rímskej nemocnici.

"Ďakujem vám za vašu spoluúčasť a vaše modlitby, ktoré boli počas týchto posledných dní intenzívnejšie," povedal pápež počas modlitby Anjel Pána. Agentúra APA dodala, že najvyšší pontifex pripomenul aj utrpenie Ukrajincov. Veriacich vyzval, aby sa počas veľkonočného týždňa ešte viac modlili za mier na Ukrajine. 

Predtým na Námestí svätého Petra vo Vatikáne pápež otvoril slávenie bohoslužby na Kvetnú nedeľu, ktorou sa začala séria obradov Veľkonočného týždňa.

František počas jazdy námestím vyzdobeným vyše 35.000 kvetmi krátko zamával zhruba 30.000 zhromaždeným. Následne zachrípnutým hlasom bohoslužbu slávnostne otvoril a pomocou paličky sa presunul na sedadlo pred oltárom. Vatikán uviedol, že to, že pápež bude počas obradov sedieť, bolo dohodnuté už pred jeho hospitalizáciou, keďže už nevládze dlho stáť na nohách.

Samotnú bohoslužbu na Kvetnú nedeľu celebroval kardinál Leonardo Sandri. Predpokladá sa, že aj ostatné veľkonočné bohoslužby budú viesť kardináli. AFP poznamenala, že pápež, ktorý vyzeral v tvári bledý, sa postavil, keď napoludnie predniesol modlitbu Anjel Pána a davy ľudí mu tlieskali. 

Pápeža prepustili z nemocnice v sobotu tri dni po tom, čo ho prijali pre problémy s dýchaním. Následne mu bola diagnostikovaná bronchitída a lekári ho liečili infúznym podávaním antibiotík. 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 15:00