StoryEditor

Mikulec: Bezpečnostnej previerke sa nevyhýbam, ale nepotreboval som ju

02.04.2023, 14:03
Autor:
TASRTASR

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec trvá na tom, že v súvislosti s bezpečnostnou previerkou a dokumentmi NATO a Európskej únie neporušil zákon.

Zopakoval, že na tento účel nepotreboval previerku. Odmieta, že by o ňu nepožiadal preto, lebo sa bál, že by ju nedostal. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. 

"Naša argumentácia je jasná," podčiarkol Mikulec. Potvrdilo to podľa jeho slov Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR aj legislatívci jeho rezortu. "Podľa zákona som osoba s osobitným postavením a nepotrebujem mať vykonanú previerku," uviedol. Tvrdí, že to vyplýva aj z konštatovania Národného bezpečnostného úradu po konzultácii s úradníkom NATO. Odvoláva sa na vyjadrenie na hlavičkovom papieri úradu.

Nezaradený poslanec parlamentu a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini to vidí inak. "Minister previerku nemusí mať, lebo je zo zákona oprávnený dostávať aj tajné informácie, ale len tie slovenské, nie z EÚ a NATO," podčiarkol. Zopakoval, že exministerka vnútra Denisa Saková, ktorá pôsobí v jeho strane, takúto previerku nemala, preto sa s takýmito dokumentmi NATO a EÚ neoboznamovala. 

Mikulec tento argument spochybňuje. Tvrdí, že aj exministerka sa musela stretnúť s podobnými dokumentmi na samitoch a rokovaniach v rámci Únie. Podotkol, že často sa týkajú napríklad migrácie a ďalších otázok, s ktorými sa minister vnútra stretáva.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 19:31