StoryEditor

Tornáda pustošia juh a stredozápad USA. Zanechali po sebe minimálne 18 obetí

01.04.2023, 20:21
Autor:
ČTKČTK

Presný počet tornád podľa meteorológa Billa Buntinga, zástupcu federálneho Strediska pre predpovede búrok, zatiaľ nie je možné určiť.

Tornáda v Spojených štátoch za posledný deň zabili najmenej 18 ľudí a spôsobili značné škody na majetku. Búrlivé počasie sa prejavovalo naprieč väčšinou amerického juhu a stredozápadu, najmenej v siedmich štátoch sa však podľa agentúry AP vytvorili tornáda, ktorých mohli byť desiatky. Obete hlásia štáty Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.

Presný počet tornád podľa meteorológa Billa Buntinga, zástupcu federálneho Strediska pre predpovede búrok, zatiaľ nie je možné určiť. "Je to pomerne aktívny deň, ale nie bezprecedentný," uviedol Bunting. Okrem tornád sa búrky prejavovali krupobitím a ničivými poryvmi vetra.

Správy o prvom tornáde prišli krátko pred dnešnou polnocou z Little Rocku, hlavného mesta Arkansasu. V ceste tornáda tam podľa starostu Franka Scotta stálo asi 2 100 domovov a o život prišiel najmenej jeden človek, desiatky ďalších sú zranení. Rozsah materiálnych škôd v Little Rocku ani v inom meste zatiaľ nie je zrejmý. Zo záberov z miesta na sociálnych sieťach je však zrejmé, že niektoré budovy silný vietor úplne zrovnal so zemou.

Americké médiá tiež hojne informujú o zrútení strechy divadla pri metalovom koncerte v meste Belvidere v Illinois. V troskách zomrel jeden muž a ďalších 28 ľudí utrpelo zranenia. Jedna z návštevníčok koncertu Gabrielle Lewellynová opísala miestnu televíziu WTVO-TV, že do budovy vošla len asi minútu pred tým, ako tornádo udrelo.

"Vietor zosilnel z nuly snáď na tisíc v priebehu niekoľkých sekúnd. Niektorí sa hneď rozbehli k zrútenej streche a dvíhali ju, aby spod nej vyslobodili ľudí," opísala Lewellynová, ktorá vyviazla bez zranení.

V Oklahome silný vietor dnes živil takmer 100 nových lesných požiarov. Hasiči sa podľa agentúry budú počas dneška snažiť ich plochu obmedziť, riziko šírenia požiarov bude však podľa očakávania zvýšené do konca týždňa. V Kansase, severne od Oklahomy, lesný požiar prinútil k evakuácii časť obyvateľov mesta El Dorado.

Okrem bezprostredných škôd na majetku a ujmách na zdraví pôsobí búrlivé počasie na americkom juhu a stredozápade výpadky elektriny a narúša cestnú aj leteckú dopravu.

Jeden zo štátov, ktorý dnes hlási obete na životoch, je Mississippi, ktoré v piatok navštívil prezident Joe Biden s manželkou Jill, aby prehovoril k miestnym v Rolling Fork, kde tornáda minulý týždeň zničili časti mesta a v štáte zabila 21 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 23:05