StoryEditor

V Haagu sa začína proces s bývalým kosovským prezidentom. Thaçi sa mal dopustiť vojnových zločinov

01.04.2023, 09:37
Autor:
ČTKČTK

Exprezident Thaçi pred súdom vyhlásil, že obžaloba je nepodložená a že sa cíti nevinný.

V holandskom Haagu sa v pondelok začne proces s niekdajším kosovským prezidentom Hashimom Thaçim a ďalšími tromi vedúcimi predstaviteľmi bývalej Kosovskej oslobodzovacej armády. Čelí obvineniu, že sa v čase povstania za nezávislosť od Srbska dopustili vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Proces zrejme potrvá roky.

Bývalý politický šéf UÇK Thaçi rezignoval na úrad kosovského prezidenta v novembri 2020 po tom, ako sa dozvedel o svojom formálnom obvinení osobitným tribunálom pre Kosovo v Haagu. Krátko potom bol zatknutý a prepravený do Holandska. Thaçi pred súdom vyhlásil, že obžaloba je nepodložená a že sa cíti nevinný.

Prokurátori KSC spolu s Thaçim obvinili troch ďalších niekdajších lídrov UÇK - hovorcu organizácie a neskôr predsedu kosovského parlamentu Jakupa Krasniqiho, šéfa tajnej služby vo vnútri UÇK a neskôr šéfa hlavnej opozičnej strany Kadriho Veseliho a tiež vojenského veliteľa a neskoršieho ministra pre verejný poriadok Rexhepa Selimiho. Rovnako ako Thaçi boli v roku 2020 prevezení do haagskej väznice.

Podľa obžaloby sú Thaçi a jeho spolupracovníci zodpovední za vraždy asi 100 civilistov, ktorých členovia povstaleckej armády spáchali medzi marcom 1998 a septembrom 1999. Prokuratúra tvrdí, že obvinení nepodnikli žiadne kroky, aby vraždám zabránili alebo potrestali páchateľa, alebo sa na zločinoch sami priamo podieľali či k nim vydávali rozkazy.

Obžaloba tiež konštatuje, že sa štvorica snažila získať kontrolu nad Kosovom okrem iného nezákonným zastrašovaním, mučením, násilím a odstraňovaním nepohodlných osôb. Pokiaľ by súd zistil obvinených vinnými, hrozilo by im až doživotné väzenie.

Osobitný tribunál pre Kosovo bol po silnom tlaku medzinárodného spoločenstva na kosovských predstaviteľov schválený v roku 2015. Súdi bývalých veliteľov povstaleckej UÇK, ktorá bojovala za odtrhnutie vtedajšej juhosrbskej autonómnej oblasti Kosovo.

Je súčasťou kosovského súdnictva, ale z bezpečnostných dôvodov sídli v holandskom Haagu, kde predtým pôsobil aj Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu. Členmi tribunálu sú zahraniční sudcovia.

Súdne prípady na medzinárodných súdoch sú známe dlhou dobou trvania. Predsedajúci sudca tribunálu pre Kosovo Charles Smith v marci uviedol, že len výsluchy ohlásených 312 svedkov v tomto prípade môžu trvať aj viac ako šesť rokov.

UÇK v rokoch 1998 až 1999 bojovala proti režimu v Belehrade s cieľom dosiahnuť nezávislosť Kosova od Srbska. Vojna si vyžiadala až 13-tisíc mŕtvych, z väčšiny kosovských Albáncov. Boje sa skončili po 78 dňoch náletov NATO. Kosovo vyhlásilo samostatnosť v roku 2008. Uznala ju doteraz zhruba polovica členských štátov OSN, nie však Srbsko a jeho spojenci v Bezpečnostnej rade Rusko a Čína. Nezávislosť neuznáva ani päť členských štátov Európskej únie.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 05:56